Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Amiről az USA könyvtárosai beszéltek 2019-ben 1. (olvasóink szavazatára)

A Library Journal összeállította 2019 legolvasottabb cikkeinek listáját. Itt az első öt cím:
1. Movers & Shakers: 54 könyvtáros, aki megváltoztatja a könyvtárak jövőjét. A lista kategóriákba szedi a "változási ügynököket", támogatókat, oktatókat, digitális fejlesztőket, innovátorokat és közösségépítőket. (link )
2. Legjobb könyvek 2019-ben: a könyves összeállítás kategóriákba gyűjti össze a Library Journal szerint legjobb könyveket. A kategóriák közt szerepel pl. bűnügyi regény, irodalmi fikció, horror, művészet, biográfia, költészet, főzés. (link )
3. Az USA sztárkönyvtárai 2018-ban: az indexbe az ország több mint hétezer könyvtára közül 257 könyvtár került be. 59 könyvtár került be újonnan a listába. Paraméterek: kölcsönzési arány, elektronikus dokumentumok kölcsönzési aránya, látogatók száma, részvétel a programokon és a könyvtári publikus interneten használt számítógépek száma. (Tipp a Wi-Fi munkamenetek mérésére: link ) (link )
4. Könyvtárosok tüntettek a CIA jelenléte ellen az ALA konferencián. A tüntetést a Könyvtárak a Demokráciáért csoport aktivistái végezték. A szervezet szerint a konferencia szervezőinek a beszállítók, kiállítók és előadók értékeit kell vallaniuk. A CIA elvei pedig nem tartoznak ezek közé, nem az intellektuális szabadságot kínálják. (link )
5. A kiadók megváltoztatják az ebook és audiobook licencelési modelljét. A Simon & Schuster többek közt megszüntette a digitális audiokönyvek állandó licencét, és kétéves licenccel helyettesítette. Bizonyos ebookoknál többkörös árazást vezetett be. A Blackstone Publishing pedig 90 napos embargót adott ki a könyvtári ebook vásárlásra. A találgatások szerint a háttérben az Amazon áll, amely így próbál gátat szabni a csökkenő ebookos bevételének. Az Amazon tagadta, hogy ez lenne a helyzet. (link (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról