Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Annyi könyvet vihetsz ki, amennyit csak akarsz -- közkönyvtári kísérlet

Francia közkönyvtárak a címbeli kísértetet hajtották végre. Az eredmény...
-- A divatos dokumentumtípusok (képregény) esetében fellendült a kölcsönzés, de a régebbi CD-k, DVD-k is jobban forogtak. Három év után ismét csökkenni kezdtek a kölcsönzési számok. Az első időben -- a korlátlan számú kölcsönzés bevezetése nyomán -- nem csökkent a beiratkozott olvasók száma, sőt, kissé emelkedett, de 2010-től már a beiratkozottak száma is csökkent valamelyest. Az adatok alapján nehéz valójában megítélni, hogy a statisztikai adatok összefüggnek-e, és tényleg a korlátlan számú kölcsönzés miatt alakult így. Félő volt az is, hogy az olvasók visszaélnek a szabadsággal, de túlkapás csak elvétve akadt. Az biztos, hogy vannak előfeltételei (ergonomikus kölcsönzőtér, a kiadás és a visszavétel tárgyi feltételeinek a megerősítése, a visszahozott könyvek 'pihentetése' stb.). Emellett hosszú nyitva tartást kell biztosítani, és úgy beállítani a használatban lévő integrált könyvtári rendszer kölcsönző modulját -- biztosítva a hosszabbítás és előjegyzés lehetőségét --, hogy az a legnagyobb szabadságot adja mind a könyvtárosnak, mind a felhasználónak.
Figyelni kell a példányszámra, hogy a kölcsönzés ne okozzon aránytalanságot az egyes részlegekben. Mindez csökkenti a könyvtár költségeit, és rugalmasságuk révén a kis és közepes könyvtárak jobban alkalmazkodnak használóik igényeihez. Ez a gyakorlat tehát az ellentmondások ellenére is alkalmas a könyvtári szolgáltatások javítására. (ref.: A 'nyitott, toleráns, barátságos könyvtár' felé: a korlátlan kölcsönzés lehetőségének tapasztalatai városi könyvtárakban; Pajor E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról