Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Apró betűs vész - itt már nincs terepe a könyvtárak, de könyvtáros és használhatja a mesterséges intelligenciát

Hamarosan megkönnyebbülhetnek, akik eddig - esetleg némi lelkifurdalással - olvasatlanul írták alá vagy ikszelték be az "Elolvastam és egyetértek az általános szerződési feltételekkel" kezdetű rubrikát egy honlapon, egy vásárláskor, vagy valamilyen szerződésen. A Portsmouthi Egyetem jogi karának kutatói azon dolgoznak, hogy a mesterséges intelligencia (MI) képes legyen ezeket az általában sokoldalas, apró betűs szövegeket gyorsan értelmezni a fogyasztók számára. És például kiemeli a rengeteg, bikkfanyelven fogalmazott jogi kitétel közül azokat, amelyek kellemetlenül érinthetik a vásárlókat, mondjuk mert nem felelnek meg bizonyos jogszabályi előírásnak. De az MI képes lehet egy szempillantás alatt összehasonlítani az adott szöveget más, hasonló szerződésekkel, és jelezni, ha valami szokatlant észlel. A kutatók jelenleg különféle MI-modelleken tesztelik az alkalmazásukat, hogy kiderüljön, melyik tréningezhető legjobban erre a feladatra. Az első fordulók után a Google Bertje tűnik nyerőnek, de még az is csak nagyjából 80 százalékos pontossággal leplezi le az apró betűs "csapdákat". Bár más fejlesztők korábban alkottak jogiszöveg-értelmező MI-eszközöket, azok nem voltak alkalmasak ilyen komplex szövegelemzésre. A feladat azért is nehéz, mert az algoritmusnak ismernie kellene a különböző országokban a vásárlásokra vonatkozó, gyakran csak nüanszokban eltérő jogi szabályozást.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról