Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Átalakult olvasási szokások - melyek a könyvtár lehetőségei?

A '80-as évek közepén mért napi átlag húsz percről 2010-re ötre csökkent a könyvolvasással eltöltött idő. De az idősebb korosztályokban is nagyjából feleződött ez: ma egyértelműen az ötven, de még inkább a hatvan év felettiek olvasnak a legtöbbet. Fontos viszont, hogy aki ma olvas, több időt tölt ezzel, mint a '80-as évek átlagolvasói.
... Azok a fiatalok vannak többségben, akik nagyon ritkán vagy éppen soha nem szoktak olyan könyvet olvasni, ami nem tankönyv, vagy nem kötelező olvasmány. Ugyanakkor az is igaz, hogy országosan az általános iskola 7, illetve a gimnáziumok 11. osztályában tíz gyerekből 3-4 rendszeres olvasónak tekinthető. Az olvasás mellett azonban nagyon sok más tevékenységre is jut idejük, azaz úgy tűnik, hogy a hagyományos olvasás és a digitális eszközök használata és az intenzív online lét egymást nem kizáró dolgok.
... A válaszadók majd 60 százaléka utazás közben olvas. Míg az idősebb generáció inkább egy könyvet dob be induláskor a táskájába, addig a fiatalok a telefonjukhoz ragaszkodnak, ezért lehet új csatorna a Bookline letölthető e-könyv-olvasó okostelefonos applikációja, a Bookline reader.
... A válaszadóknak csak 9 százaléka az, akit nem érdekelnek az e-könyvek, a többség nyitott erre az új olvasási lehetőségre. Ráadásul, ha már az e-könyvekről van szó, a válaszadók nagy számban választották a telefont, mint preferált e-könyv olvasási eszközt.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról