Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Augmented reality -- hogyan használhatnánk a könyvtárban?

A mobiltelefonok legújabb generációjának ilyen mértékű okosodása több, önmagában nem új dolog összeházasításának és persze miniatürizálásának köszönhető. E készülékekben a műholdas helymeghatározó, a néhány méteres pontossággal működő GPS mellett van már iránytű, gyorsulásmérő és dőlésérzékelő is. Ezek révén a telefon nemcsak azt tudja, hol van, hanem azt is, hogy merre néz a kamera, attól függően, hogyan tartja vagy fordítja el a gazdája. Az új technika angol neve, az augmented reality (AR) hol kibővített, hol kiterjesztett valóságként magyarítódik. Az osztrák Mobilizy cég Wikitude nevű, lényegében útikönyvpótló programja - mint a neve is utal rá - elsősorban a Wikipedia internetes enciklopédia bejegyzéseire épít, mivel ott egyre több címszóhoz tartoznak földrajzi koordináták. A mobil kijelzőjén megjelenik, melyik épületet, melyik hegycsúcsot látjuk, és akár rövid szöveges kiegészítés is olvasható hozzá. A Wikitude felhasználói maguk is betáplálhatják, mit tartanak fontosnak, de a szoftverbe felvették egy étterem-értékelő internetes portál, a Qype adatait is. Így kerül például a bevezetőben említett budapesti mobiltelefonos látképre is az uszoda, a pályaudvar vagy a cukrászda.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról