Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Autóipar és könyvtárügy -- párhuzamok: kibocsátás és hozzáadott érték

Orbán Viktor néhány hete arról beszélt, hogy egyre közelebb kerülünk ahhoz a célunkhoz, hogy Magyarországot régiós autóipari központtá tegyük. A Portfolio.hu akkor rámutatott, hogy a legyártott autók darabszáma alapján elég messze van még a cél elérése. Érdemes lehet azonban más szempontokat is figyelembe venni, megnézni, milyen rangsor rajzolódik ki a kibocsátás vagy a hozzáadott érték szempontjából.
Összességében azt mondhatjuk, hogy 2009-ben Csehország egyértelműen vezette a mezőnyt minden szempontból, Lengyelország a 2. helyen volt, Magyarország -- mielőtt tehát beléptek volna az Audi és a Mercedes új kapacitásai - Romániával volt holtversenyben a 3.-4. helyen, és -- a gyártott autók szerint harmadik - Szlovákia hozzáadott értékben és munkavállalói jövedelemben sereghajtó volt.
A 2009 utáni nemzeti számlás adatokat nem ismerjük, de a fentiek alapján egyáltalán nem magától értetődő, hogy a lengyelek és a szlovákok között a gyártott autók darabszámában 2009 és 2013 között bekövetkező helycsere a többi mutató szerint mérve is bekövetkezik. Magyarország kilátásait viszont javítja a két német luxusmárka termelésének bővülése, mivel ezek a hozzáadott értékben várhatóan nagyobb arányú növekedést jelentenek, mint az pusztán a darabszámokból következne. Ezzel a hazai autóipar a régióban stabilizálhatja harmadik helyét, de a régiós központ szerep ettől még továbbra sem tűnik realisztikus célnak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról