Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Automata lifthez liftesnéni, kölcsönzőgép mellé könyvtári asszisztens

1991-ben az OSZK liftjébe (ld.: belépés után két oldalt) beszállva még liftes néni nyomogatta a gombokat, melyen a hazánkba látogató holland könyvtároshallgatók mohón hökkentek és fel is jegyezték e hungaricumot. A honfiúi kebel persze, kevésbé dagadt (a honleányit pedig most hagyjuk). Az illetékesek pedig megmagyarázták, hogy miért van liftes nénire szükség az automata liftben. Hasonló mechanizmus jut eszembe, ha manapság frissen beszerzett, árválkodó könyvtári kölcsönző gép mellett látom a személyzetet. (Az áruházakban automata pénztárakat állítanak be -- ld. Pénzcentrum). Akkor is és most is az én adómból. Másrészt pedig tudom, elkelnének a szorgos kezek pl. a könyvek házához szállításhoz, idősek és betegek örömére, a késő esti, könyvtáros nélküli könyvtári ügyelethez, vagy a könyvtári honlap rutinfrissítéséhez. Érdekes, hogy az automatizálás hazánkban még ma sem jelent automatikusan élőmunka-csökkenést és hasznosabb munkára való átcsoportosítást. (További költségcsökkentés lenne inkább agysejt-serkentő?) És -- mint 20 éve -- ma is biztosan meg tudjuk magyarázni a nemcselekvést, legalábbis egy ideig. Hiszen az OSZK-ban sincs már liftes néni. Van tehát előrelépés, még ha nagy is a reakcióidő, melynek költségét mindannyian fizetjük. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): A megszorítás előnnyé is válhat a közszférában -- akár 10-30%-os megtakarítás is elérhető lenne link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról