Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Automatikus kölcsönzés - a munkatársak értékhozzáadottabb tevékenységbe foghatnak

Képzeljünk el egy könyvtárat, amelyben levesszük a polcról a kiválasztott kötetet, s amikor kisétálunk vele, mégsem jön ránk rendőr, mert a kölcsönzést a rendszer rögzítette, és a könyv visszaadása is hasonlóan egyszerű, akár nyitvatartási időn túl is. Nos Kiskunfélegyházán majdnem így működik a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, miután a legmodernebb technológián alapuló rendszerrel modernizálták a kölcsönzést.
A fejlesztés során minden könyv egyedi elektronikus (RFID) címkét kapott. A kölcsönzés során elég letenni a könyveket a pultra, a rendszer automatikusan rögzíti a kikölcsönzött és a visszahozott könyveket.
Ha valaki ellenőrzés nélkül szeretné kivinni a könyveket, az RFID-címke a bolti lopásgátlókhoz hasonlóan riaszt a kijáratnál. A rendszer kizárja az emberi hibákat - a nyilvántartás ugyanis már rég digitális, de minden kölcsönzéskor, a könyvek betárazásakor manuálisan vitték fel az adatokat a rendszerbe. Ez sok hibára adott lehetőséget, de az új technológiának köszönhetően az adminisztrációs folyamat automatizált lett, a könyvtárosok valódi, kreatív munkára fordíthatják az eddig erre szánt időt.
A kilencvenezres könyvállomány leltározásához szükséges idő a korábbi három hónapról három hétre csökkent. A fejlesztés révén minden folyamat gyorsabb lett, az olvasók pedig a nyitvatartási időn kívül is, a nap 24 órájában vissza tudják vinni a könyveket.

Régebbi hírforrás(ok): Elektronikus könyvbedobó rendszer is lesz Kiskunfélegyházán link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról