Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Autonómia vagy sem? - Önállóságtól az együttműködésig

A boldogság legfontosabb okai között szokták emlegetni az önrendelkezés lehetőségét. Ha ez korlátokba ütközik - akár személyes, akár intézményes szinten - akkor az visszaveti a tetterőt. Ha ez így van, akkor az individualizmus, az egyének és egyéniségek hangsúlyozása látszik célravezetőnek. Akár nagy autonómiával, s azon belül is önirányító munkacsoportokkal rendelkező intézményeknek is (vö.: Oodi, Helsinki: Önirányító munkacsoportok dolgoznak a világhírűvé vált könyvtárban - mi vaaan??? link )

Ok, de ha annyira önirányítanak, akkor az a káosz előszele, hiszen mindenki a saját feje szerint tesz! Nos, nem egészen. Ha a felek, közösségek, szervezetek, országok kölcsönösen elismerik egymás önállóságát, akkor ezzel együtt meglátják saját korlátaikat is. Ami az elismert kölcsönös érdekeken, azaz bizalmon alapuló együttműködés (tehát nem az alá-fölérendeltség!) táptalaja. Amit immár semmi értelme felülről kényszeríteni, pláne az illetékesek megkérdezése nélkül, hiszen ők sokkal jobban ismerik a funkcióikból adódó lehetőségeiket. Tehát: szabadon társulnak, működnek együtt.

Summa: a közepes fejlettség (vö.: link ) csapdájából való kilábalás feltétele az önálló, örömteli, innovációra képes egyének, szervezetek, országok hatékony együttműködése. Előbb a nyíltság, bizalom, önállóság, aztán az innováció és a hatékony együttműködés. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2024. február 29.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=autonomia_vagy_nem
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról