Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az a gond, hogy főként azok mennek könyvtárosnak, akik szeretnek olvasni

Ahogyan matematika tanárnak is a jó matekosok mennek. Azaz, abban jártasak alapvetően, hogy hogyan lehet jó képességekkel pik-pak számolós-logikai feladatokat megoldani és érdekes, összetett feladatokkal bíbelődni - ami célcsoportjának mondjuk 10%-ára jellemző. Nehezen tudják magukat beleképzelni a társadalom nagyobb részét alkotó gyenge matekosok nézőpontjába.
Könyvtárosnak pedig az megy, aki szeret olvasni, szereti a könyveket - tapasztalják a könyvtárosképző intézmények felvételiztetői. Ami nem éppen szerencsés kiválasztás. Ugyanis az ilyen emberek a társadalom lassan csökkenő százalékát adják. És nehezebben találják meg a közös nevezőt az olvasni kevésbé szeretőkkel. Ezért nem meglepő, hogy - már csak a nagyobb sikerélmény reményében is - inkább a jól olvasókkal foglalkoznak, akiket viszont eséllyel demotiválnak (vö.: link ). Szóval, duplán gáz a helyzet, mely a társadalom további betegítő és GDP-csökkentő polarizálódását erősíti.

Ha lesz egyszer könyvtári stratégia, akkor ebbe e nézőpontnak is be kell kerülnie. Már ha a stratégia nem csak a kipipálandó tényező, hanem a használói stratégiai érdekekből kiindulva tervezi vissza a könyvtári szolgáltatásokat. Különösen akkor fontos ez, ha az országos trendek gyakran a társadalmi szakadék és a szegregáció fenntartása, növelése irányába hatnak. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról