Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az a jó iskola/könyvtár, ahol jó lenni. Illetve: mennyi kérdést hallasz szakmai rendezvényeinken?

Vass Vilmos oktatáskutató: - A finn kollégák azt mondják, az a jó iskola, ahol jó lenni. Ugyanis az, hogy jól érzed magad, jelentős mértékben befolyásolja a tanulási eredményességet. Gondoljunk csak bele: miről van szó egy 20-30 éves osztálytalálkozón? Nem a tantervekről, tankönyvekről, nem az oktatási törvényekről, nem a bemagolt tananyagdarabkákról, mert azokat pillanatok alatt el lehet felejteni. A kalandokról, élményekről, közösen megélt sztorikról van szó. Ezek pedig a tanár-diák és a diák-diák kapcsolatból építkeznek. Óriási szerepük van tehát az iskolában az emberi tényezőknek, és ezek ráadásul egyre inkább felértékelődnek.

Attól professzió a pedagógia, hogy minden gyermeki rezgésre figyel. A tanítás művészete és tudománya címmel írt könyvet Robert J. Marzano, és ez témánk szempontjából nagyon találó. A kreatív iskolában a pedagógia művészetén van a hangsúly, azon, hogy a tanár megtalálja azt, amivel "működik" a gyerek, amivel meg tudja őt fogni.

Mennyire értékeli a hagyományos iskola azt, hogyha valaki jól kérdez? Sokkal inkább azt szereti, hogy ne kérdezzen senki, mert "le kell adni az anyagot". Ha pedig valakinek netán eredeti kérdése lenne, az csak zavart okoz. A mesterséges intelligencia viszont felértékeli, hogy tudunk-e jól kérdezni, mert eleve úgy jutok hozzá gyorsan az információhoz, ha jól kérdezek. Az óvodások egyébként még elképesztő nyitottan kérdeznek, nagyon érdeklődők. Mire egyetemisták lesznek - bár sok esetben hihetetlen, miket produkálnak, de - alig vannak kérdéseik. (HVG)

Emlékeztető: A legszükségesebb képességek 2020-ban a World Economic Forum szerint:
1. Komplex problémamegoldás
2. Kritikus/kritikai gondolkodás
3. Kreativitás
4. Emberek menedzselése
5. Együttműködési készség
6. Érzelmi intelligencia
7. Döntéshozatali képesség
8. Szolgáltatásorientáció
9. Tárgyalási képesség
10. Kognitív rugalmasság.


Régebbi hírforrás(ok): A legszükségesebb képességek 2020-ban - azok tudják átadni, akik rendelkeznek is velük link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról