Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az adathasználatból következtetnek vissza a valóságra

A természetben megfigyelhető mintázatok azonosíthatók az emberek internetezési szokásaiban is. Brit és izraeli kutatók közel három év Wikipédia-használati adatait vizsgálva jutottak erre a megállapításra. Az online enciklopédia 245 különböző nyelvű kiadásából származó, 2,33 milliárd oldalmegtekintést magában foglaló adathalmaz 31 175 állat- és növényfajról szóló információt tartalmazott. Wikipédia-szerte megfigyelték, hogy különböző fajok iránt szezonálisan változik az érdeklődés. Azaz például a gólyákról vagy a görögdinnyéről a kelet- és közép-európaiak nem télen olvasgatnak, vagy legalábbis jelentősen csökken ilyenkor a róluk szóló szócikkeket megnyitók száma. Amikor az állat vagy növény feltűnik az adott környéken, akkor ott megélénkül a vele összefüggésbe hozható szócikkek olvasottsága. Elsőre úgy tűnhet, hogy a felfedezés csak a tudományos hírek "kis színes" kategóriájába sorolható, és ott sem túl izgalmas. De a nemzetközi tudóscsapat szerint nagyon is fontos, hogy a PLOS Biology című szaklapban publikált tanulmányukban kimutatták a jelenséget, mert "a világon élő növény- és állatfajok igazán széles körű és pontos monitorozása még mindig csak science-fiction". A mostani felfedezésnek hála a jövőben a Wikipédia-használat vagy más online statisztikai adatok (big data) elemzésével is mérni lehetne a változásokat a különböző fajok jelenlétében és populációjában. Az így kapott adatok segítségére lehetnek a fajokat vizsgáló tudósoknak, vagy például muníciót és támpontot adhatnak az állatvédőknek.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról