Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az Alkotmánybíróság szerint a közmédiának kutya kötelessége nem hazugságokat terjeszteni

(SDG 16., Béke, igazságosság és erős intézmények) A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) a blogján számolt be arról, hogy megnyerték az Alkotmánybíróságon azt a pert, amit a Menedék Egyesület indított a közmédiával szemben. Az egyesület azt sérelmezte, hogy 2018-ban a közmédia egyoldalúan, hazugságot terjesztve számolt be egy kormányközeli szervezet, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség sajtótájékoztatójáról. A szervezet az egyesület irodája előtt többek között azt állították, hogy az egyesület Magyarországot bevándorló országgá csinálja, Magyarországra behozzák a migránsokat. Az MTVA kritika nélkül átvette a szervezet állításait, ami miatt pert indítottak ellenük, és a Kúria el is ítélte a közmédiát hazugság terjesztése miatt, és azzal, hogy nem ellenőrizték az elhangzottak igazságtartalmát, megsértették a Menedék jó hírnevét, és félretájékoztatták a nézőiket.

A közmédia azonban az Alkotmánybírósághoz fordult, mert szerintük - most figyeljenek - sajtóként nem feladatuk ellenőrizni egy sajtótájékoztatón elhangzottak valóságtartalmát.
Sőt, a közmédia odáig ment, hogy szerintük akár nyilvánvalóan hamis dolgokat is terjeszthetnek, ha azokat nem ők állítják, hanem a sajtótájékoztatót tartó személy. Ez egyébként bevett gyakorlat nemcsak a közmédiában, hanem a KESMA- és más kormányközeli lapoknál is, ahol egy politikus állítását egy az egyben átveszik úgy is, ha az az állítás nem fedi a valóságot, és nincs megszólaltatva a másik érintett fél sem. De itt még nincs vége, az MTVA szerint voltaképpen cenzúrát jelent, ha arra kötelezik őket, hogy ellenőrizzék a forrásaikat, és megszólaltassák a többi érintett felet is.
Az Alkotmánybíróság viszont egészen másként gondolkodik erről, szerintük - a közösségeket érintő ügyekről szóló tájékoztatásnak minden esetben meg kell jelenítenie a szembenálló nézeteket, ezáltal lehetővé téve, hogy a közönség megalapozott döntéseket tudjon hozni a vitatott kérdésben." Az Alkotmánybíróság azt is kiemelte, hogy "a sajtószabadság gyakorlása önmagában nem terjed ki a valótlanságok közzétételére, sőt az újságírók egyik fő felelőssége éppen a közölt hírek, információk hitelességének ellenőrzése."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról