Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az átfogó szexuális nevelés alapjai

A sok közül a saját generációm nevelésének egyik legnagyobb hiányossága a megfelelő szexuális nevelés elmaradása. Fájó hiánya velünk él: abban a sok emberben, akik rengeteget szenvedtek amiatt, mert nem tudták, nem tudják egészségesen, biztonságosan, kölcsönös tisztelettel és konszenzussal megélni a szexuális életüket. És pont ezért tudok csak kínosan nevetni akkor, amikor egyes politikusok azzal a jelszóval tiltották ki a szexedukációt az iskolákból, hogy "majd a szülők megtanítják a gyerekeknek, amit kell." Muhaha. Bocs, srácok, de az a nagy helyzet, hogy gyakran nekünk, felnőtteknek is nagy szükségünk lenne szexuális nevelésre!

Ami nem csak abból áll, hogy elmagyarázzuk, hogy biológiailag hogy keletkezik az emberi élet. Hogy mi a fütyi meg a punci. Az is része, de éppen olyan fontos az is, hogy már egy gyerek is megtanulja, hol húzódnak az egészséges határok a saját testének integritása és egy felnőtt tekintélyfigurának való engedelmesség között. Hogy a testünk szabálytalanságai nem hibák - és hogy éppúgy nem kell miattuk szégyenkeznünk, mint ahogy az esetleges, az átlagtól eltérő vágyaink miatt sem. De közben a saját vágyunk kielégítésének határt kell szabjon a másik ember méltósága.

Az, hogy ilyen sok előítélet van a szexedukációval kapcsolatban - hogy ilyen sok tudatlan felnőtt képzeli azt, hogy a szexedukáció arról szól, hogy szexre buzdítják a gyerekeket - azt is mutatja, milyen nagy sötétség van a fejekben. A prűd szülők hiába hiszik azt, hogy a szexedukáció betiltásával óvják a gyerekeiket - valójában csak azt érik el, hogy az online pornó fogja a csemetéiket nevelni. Amihez, ne legyenek kétségeink, sokkal leleményesebben hozzáférnek, mint a hozzájuk képest digitális kőkorszakban dagonyázó szüleik.
Ezért is tartom hiánypótlónak azt a kötetet, ami most jelent meg magyar nyelven a szexuális nevelésről, és amit ingyenesen letölthetnek érdeklődő szülők, tanárok és más szakemberek! Természetesen nem a magyar állam támogatásával, hanem a Háttér Társaság kiadásában: link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról