Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az egyáltalán nem olvasók között ott vannak az értelmiségi szülők gyerekei

Címkék: felmérés | olvasás |

Gombos Péter: ... az olvasás nem egyenlő a szövegértéssel. Nagyon nagy probléma, hogy a gyerekek többsége nem tudja elképzelni az olvasást kikapcsolódásként, szórakozásként. Azért vesznek könyvet a kezükbe, mert feladatuk, vagy mert információt akarnak keresni. Érdekes, hogy finoman nő azoknak a száma, akik szinte folyamatosan olvasnak. Nincs közepe a dolognak. Bántóan magas azoknak az aránya is, akik egyáltalán nem olvasnak. Míg a szövegértési átlagot a hátrányos helyzetű diákok húzzák le, addig az egyáltalán nem olvasók között ott vannak az értelmiségi szülők gyerekei. Sőt, az értelmiségben már felnőtt egy generáció, amelyik soha nem vesz a kezébe szórakozás céljából könyvet.
- Elég szomorúan alakul az esélyegyenlőség olvasás terén...
GP: Élményszerző olvasásnál pont úgy nem olvasnak az értelmiségi szülők jobb módban élő gyerekei, mint a hátrányos helyzetűek. A szövegértés területén a legrosszabbak vagyunk az unióban abban a tekintetben, hogy milyen hatással van a szociokulturális háttér a teljesítményre. Sőt, az OECD országok között is Magyarországon a legerősebb ez a hatás. Picit leegyszerűsítve: ha szegény vagy, gyenge leszel az iskolában. Hozzáteszem: nem kellene, hogy így legyen.
- Máshol nem ugyanilyen az összefüggés?
GP: Amikor általános iskolai pedagógus kollégák azt mondják, hogy ezzel a generációval mennyivel nehezebb, mennyivel kevesebbet hoznak otthonról, akkor nagyon szívesen hivatkozom a helyőkeresztúri iskolára link (Borsod-Abaúj-Zemplén megye). Ahol óriási a hátrányos helyzetűek aránya, a szegénysorban élő roma lakosságé, mégis nagyon jól tejesítenek. Nemcsak saját magukhoz képest, hanem országos átlag felett, kompetenciaméréseken is, magas a nyelvvizsgát szerzők, a továbbtanulók száma.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról