Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az egykori zsinagóga örökségére épít - Jászberényi Városi Könyvtár

Több hazai könyvtár - Jászberény, Baja, Szentes - található egykori zsinagóga épületében. Az átalakítások hol szerencsésebbek, hol kevésbé. A Jászberényi Városi Könyvtár link az újjáépített kategóriába sorolható. Az épület helyén egy 1890-ben épített Zsinagóga állt, mely funkcióját egészen a második világháborúig megőrizte. A Városi Tanács az általa megvett épületet a Városi Könyvtárnak szánta. Ám a statikai vizsgálatok adatai nem tettek lehetővé több szintet az épületben, így azt lebontották. A telken egy akkor divatos, lapos tetős épületet húztak fel, és 1970-ben ebben nyitott a Jászberényi Városi Könyvtár. 2000-es években Sáros László tervei a múltat vették alapul: az épület jelenlegi formája a volt zsinagógára hasonlít. Megmaradt a kiemelkedő homlokzat, a toronyelemek, belül pedig a főhajó és oszlopai.

Az épület egyediségét az egyik toronyban működő Csillagda (csillagászati kupola és távcső; azaz bemutató csillagda) adja. Itt (a vírusidőn kívül) havonta rendeznek csillagász előadást - a hazai csillagászat krémjével -, heti rendszerességgel pedig csillagász szakkör, valamint csillagász felkészítő foglalkozások általános iskolásoknak. A Csillagda működése Csillik Katalin (zenei könyvtáros) kolléganőhöz kötődik. Úgy szoktuk mondják: "Ő a Csillagászok anyja!"

Az épület 4 szintjén megtalálható a felnőtt kölcsönző, galéria, a gyermekkönyvtár - Jászsági Népmesepont, a legfelső emeleten a kamaraterem és médiakölcsönző. Az épület "Librigóga" néven részt vett a "Réz az építészetben" nemzetközi versenyen
link , ahol helyezést ért el. Az épület múltjára a Könyvtár külső falán elhelyezett emléktábla és a szélfogó rész padlóján csempéből kirakott Dávid-csillag emlékeztet.
A betérőt könyvekből épített pult fogadja, melybe beépítették az egykori zsinagóga kulcsait. (Kovács Péter közlése nyomán)

Hírforrás: Jászberényi Városi Könyvtár
2020. október 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=az_egykori_zsinagoga_oroksegere_epit_-_jaszberenyi_varosi_konyvtar
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról