Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az elosztási modelltől a közösségi modellig, új könyvtártagság-formára van szükség 1.

Évek óta csökken a kölcsönzés. Míg Hollandiában a múlt század végén a közkönyvtárakban 2,4 millió felnőtt (fizető) tag volt, két évtized múlva a szám 1,3 millió főre csökkent.
A társadalom megváltozott. Az első könyvtárakat száz éve azért alapították, hogy sok ember hozzáférhessen viszonylag kevés könyvhöz. Akkor az egyház és az állam vigyázta az emberek léptét. Mára új, digitális struktúrák váltották fel ezeket. Ma a felszereltség, a megosztás, a közös alkotás és a fenntarthatóság a fontos.
És a könyvtár is megváltozott. Oktatást ás tanulás támogató könyvtárrá váltunk. Nő a rendezvények és az olvasástámogató programok száma - miközben visszaesik a kölcsönzés.
A könyvtáraknak tehát új modelleket érdemes keresniük. Íme, néhány lehetséges:
1. Bírságmentes könyvtár - Ez áll legközelebb a klasszikus modellhez. Egyrészt vonzóbbá teszi a kölcsönzést, másrészt csökkenti a könyvtárak adminisztratív terheit. (A holland könyvtárak csaknem fele e büntetés nélkül modellel él.)
2. WiFi előfizetés - Számos könyvtár használ valamilyen "lakossági előfizetést". Ami elsősorban ingyenes WiFi-t vagy a PC-k ingyenes használatát jelenti. Amszterdam könyvtára (OBA) PC előfizetést kínál, évi 15 euróért, amivel korlátlan a WiFi és PC-használhat napi néhány órába. A PC-használata már nem ingyenes, és természetesen e szolgáltatások teljes előfizetéssel használhatók.
A modellt továbbgondolva eljutunk a vendéglátóipar seats2meet modelljéhez. Viszont az esetünkben fontos, hogy mi ne csak munkaállomást kínáljunk.
3. Freemium (vö.: link ) és / vagy ingyenes olvasójegy (pl. a holland AanZet könyvtárban). Igaz, a Boekenberg könyvtárának célja nem a beiratkozási díjak megszüntetése, hanem új, fizetési modellek keresése. (ref. MG) (folyt.: link )

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról