Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az elrabolt iraki műkincsek nyomában

A régészek és történészek körében nagy felháborodást váltott ki, hogy az amerikai kormány - korábbi ígéretét feledve - nem akadályozta meg az iraki kulturális örökség fosztogatását. A mintegy 80 egyetem, múzeum és további egyéni támogatók összefogása fémjelezte 'Elveszett Iraki Örökség' (Lost Iraqi Heritage) projekt az eltűnt műkincsek nyomában járva a technológia segítségével igyekszik újjáteremteni a múzeumi tárlatot. Az eltűnt, köztük a civilizáció kezdeti időszakából származó 7.000 éves kincsek nyomára bukkanni igyekvő régészek egy átfogó, kereshető képi adatbázist kívánnak létrehozni. A projekt résztvevői attól tartanak, a több tízezer hiányzó műtárgy professzionális műkincstolvajok kezébe került. Az összefogás nyomán kiépíteni kívánt adatbázis olyan eszközt adna a végrehajtási szervek, a vámtisztviselők és a műkincskereskedők kezébe, amelynek révén megakadályozható lenne az eltulajdonított tárgyak értékesítése és exportja. A Chicagói Egyetem professzorai által koordinált csoporthoz az Amerikai Régészeti Intézet mellett többek között a Berkeley és a Michigan Egyetem is csatlakozott. Nicholas Kouchoukos antropológiaprofesszor elmondta, az online törekvések először arra irányulnak majd, hogy a veszteség nagyságrendjének szemléltetése végett bemutassák a legértékesebb múzeumi darabok képeit. A projekt további céljai között szerepel az elveszett műkincsek katalogizálása, a tárgyak visszajuttatása, valamint az Iraki Múzeum újjáépítése. Az erőfeszítéseket azonban jelentősen megnehezíti, hogy kevés információ áll rendelkezésre a tárgyak méretéről, a múzeum saját feljegyzéseinek javarésze pedig szintén megsemmisült. A feladatot a szerzői jogok kapcsán felvetődő problémák tovább nehezítik, a múzeumi darabokról felvételeket készítő fényképészek illetve a kiadók részéről ugyanis engedélyt kell kérni a képek újbóli bemutatására. Az adatbázisba a korábban megjelent könyvek és múzeumi kiállítási katalógusok anyagán kívül az Irakban ásatásokat és kutatásokat végző szakértők publikálatlan jegyzetei is bekerülnek majd. A projekt résztvevői azt gyanítják, hogy a múzeum anyagának teljes helyreállítását valószínűleg soha nem fogják tudni elvégezni, ráadásul nem tudni, a múzeum iraki gondozói vajon jóváhagyásukat adnák-e az online adatbázis közzétételéhez. A múzeum dolgozóival azonban mindezidáig nem sikerült érdemben felvenni a kapcsolatot. Mivel gyors cselekvésre van szükség, a projekt jelenleg is támogatókat keres. Az egyéni hozzájárulások mellett a Chicagói Egyetemtől, valamint a Nemzeti Tudományos Alapítványtól és a Humán Tárgyak Nemzeti Alapítványától is támogatást remélnek. Bár az Interpol és az FBI Irakba küldött emberein kívül az UNESCO is egy szakértőkből álló csoportot küld az eltűnt műkincsek mielőbbi felkutatására, Dr. Ellen Herscher antropológus szerint lehet, hogy már túl későiek ezek az erőfeszítések.

Hírforrás: link Infinit Hírlevél, 200. sz. 2003.05.01., link
2003. május 07.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=az_elrabolt_iraki_mukincsek_nyomaban
Régebbi hírforrás(ok): link Infinit Hírlevél, 200. sz. 2003.05.01., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról