Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az első 3D-nyomtató magyar könyvtárban? - a Békés Megyei Könyvtár tapasztalatai 1.

Már régóta olvashatunk híreket arról, hogy az USA-ban vagy Európa nyugati felén 3D nyomtató került egy-egy könyvtárba. Amanda L. Goodman térképe alapján is az említett térségek az ilyen eszközök terjedésének a fő területei, amelyen legközelebb Csehországban, Horvátországban és Olaszországban láthatók hasonló könyvtárak.
A Békés Megyei Könyvtár egy TIOP 1.2.1 (A Békés Megyei Könyvtár oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítése oktatóterem kialakításával) pályázat révén jutott hozzá a készülékhez. Az eszközbeszerzés 2015 végén valósult meg. A 3D nyomtatón kívül - mely csak része egy oktatóteremnek vagy reméljük kreatívműhelynek - megvalósulhatott a könyvtár egy régi vágya, az oktatóterem kiépítése. A könyvtárban a laptopok, tabletek, könyvolvasók mellett fototechnikai eszközök (kamerák, greenbox, stb.), a kikapcsolódást és a csapatépítést erősítő Xboxok és gyengénlátókat segítő készülékek is helyet kaptak. A tervezéskor az volt a koncepció, hogy közösségformáló, kreatív, többféle célra alkalmas teret hozzunk létre, melyet akár mobilizálni is lehet. Sokban hasonlít az amerikai makerplace-ekhez. Partnerként bevontunk iskolákat, melyek az összes korosztályt lefedik. Számukra foglalkozásokat, bemutatókat szervezünk. Természetesen - mivel ez egy közkönyvtár, - az ide került eszköz, bárki számára hozzáférhető, térítés ellenében használható.
A 3D nyomtató főbb paraméterei:
- CraftUnique Craftbot+ (magyar fejlesztésű 3D nyomtató)
- Maximális nyomtatható méret 20*20*25cm
- Maximális felbontása: 100 mikron
- Nyomatási sebesség 50-200 mm/s
- Súlya 14Kg (folyt. köv.) (Kertész Zoltán)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról