Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az ELTE TTK nem tudja tovább fizetni a drága folyóiratokat a kutatóinak

Kacskovics Imre, az ELTE Természettudomány Karának dékánja elmondta a 444-nek, hogy a kar lemondja 37 külföldi és 26 magyar tudományos folyóirat előfizetését pénzügyi okok miatt. Ez nem az összes előfizetett folyóiratot jelenti, mert több mint 50 millió forintot ezután is előfizetésre fognak költeni.
A lemondott lapokat, ha szükségesnek tartják, az érintett kutatók továbbra is előfizethetik a saját kutatási támogatásaikból. A dékán szerint itt nem egyszerű spórolásról, sokkal inkább stratégiai döntésről van szó, amely illeszkedik a nemzetközi trendekbe.
Az Index is többször írt már róla, hogy a tudományos publikációk megjelentetésének rendszere egyre mélyebb válságba kerül, mivel a szakfolyóiratok piacát uraló néhány kiadó az egekbe emeli az előfizetési díjakat. Ezeket már a legnagyobb egyetemek, kutatóintézetek könyvtárai sem képesek megfizetni, így sorra mondják le az előfizetéseket. Így tett a Harvard és számos németországi egyetem is.
- Az egyetem már nem bírja, a kutatókra hárítaná a méregdrága lapelőfizetések egy részét (444)

Régebbi hírforrás(ok): Jövőre a CEU könyvtára is Bécsben lesz - páratlan szakirodalmi veszteség is link Újra elérhető Magyarországon az Elsevier Scopus, ScienceDirect és SciVal adatbázisa link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról