Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Az én váram Az én könyvtáram? - A továbblépést latolgatva

Talán többen emlékeznem még az "Összefogás a könyvtárakért" rendezvénycímre. A marketingorientáció minimális szintjén álló, köldöknéző cím (hiszen nem a könyvtárakért, hanem a használókért kell összefognunk) hosszú évek múltán megváltozott. Hasonló kérdést vet fel "Az én[!] könyvtáram" projektelnevezés is. Noha mindannyian ismerjük József Attila szavait: hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat. Látjuk is pl. a skandináv mintákat: használó, könyvtáros és sok más szerveződés együtt alkotja "A mi[!] könyvtárunkat".
A helyzet azonban összetett. A most lezárt 2 milliárd Ft-ba kerülő projekt nagy erénye volt pl. az olvasás és a könyvtárhasználat reprezentatív vizsgálata. Sok év óta tehát ismét tudjuk a tényeket. És nem csak belterjesen, azaz, hogy mit gondolnak a már könyvtárhasználók. Hanem azt is, hogy a könyvtárat nem használó többségnek mi a véleménye. Egyedülálló lehetőség tehát, hogy a könyvtár célcsoportjának ne kb. 20%-ából, hanem 100%-ából induljunk ki pl. a mintaprogramok kidolgozása tekintetében. (Hogy mit kívánnának a könyvtárba nem járók a könyvtárba járás érdekében, ld. itt: link ). 44,3%-uk szerint nincs szükségük könyvtári szolgáltatásokra. Az infrastruktúra vagy a személyzet minősége pl. jóval kisebb akadály számukra.

A múlt heti rendezvényen elhangzott beszámolók kisebb hányada említette a használói igények szempontját, a nagyobb hányad abból indult ki, hogy mi(!) mit tartunk fontosnak, illetve mi mit kívánunk be- vagy eladni használóinknak.
Ha a könyvtárszerető hányadból indulunk ki, akkor bár nagyobb saját sikerélményünk, ám talmi. És eséllyel marad fenntarthatatlan - miközben a fontosabb problémákkal nem is szembesülünk. A fontosabb probléma pl., hogy a használók döntő hányada számára a könyvtár nem jelent értéket (ld. a linkelt ábrát). Ilyen helyzetben viszont még kínosabb hip-hop-hejehuja pr-cikkeket írni közpénzből.
Igaztalan lenne azonban a projekt egészét így beállítani. Projekt-erények:
- A rég várt reprezentatív olvasás- és könyvtárhasználati felmérés - 2 alkalommal is
- Bár a projekt lezárult, a mintaprogramok használata tovább folyik
- Legalább részleges elszakadás a korábbi felülről lefelé irányító szakmai vetetési gyakorlattól.
- Ritka nagy előny volt a projektvezető nyitottsága.
Lehet, hogy egy esetleges következő projekt építhet a meglévő tapasztalatokra, s a potenciális használók egészének igényeiből kiindulva már őket és más intézményekkel szervesen együttműködő "A mi könyvtárunk" lesz? (MG)
- Kapcsolódó analógia: Felejtsük el az egyfunkciós könyvtári teret! link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról