Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az energiatakarékos, sőt az energiát is termelő könyvtáré a jövő

A könyvtárak számára már a létesítés során ezt a szemlélet kell képviselni, de beletartozik az is, hogyan közelítik meg az olvasók és a dolgozók a könyvtárat (lehetőleg közösségi közlekedéssel), van-e kerékpártároló, és az is, milyen takarítószereket használnak az intézményben.
Ezután a tanulmány kitér a könyvtárépítészet néhány kérdésére, így a homlokzatokra és a tetők, valamint a belső terek kialakítására (a növények -- vadszőlő, borostyán, futóhortenzia stb. -- és a bútorok kiválasztására), valamint az épület energiaszükségletére (a fűtésre és a hűtésre). Közel harmadával csökkenthető a vízfelhasználás, ha speciális csapokat és toalettet alkalmazunk. Az áramfejlesztésben a műszaki fejlődés megkönnyíti a napenergia hasznosítását, a szélerőművek, illetve a biomassza felhasználását. Takarékoskodhatunk az árammal, ha A+++ hatékonyságú készülékeket használunk, de a világítással is: nemcsak az új világítótestekkel, hanem a helyi, illetve a csak szükség esetén bekapcsolt világítással.
A jövő városának (az Egyesült Arab Emirátusok Masdar városának) bemutatása után kifejti a szerző, hogy az energiatakarékos és valamikor már energiát is termelő könyvtáré a jövő. (A kutatási eredmények elképesztőek már e tekintetben.) (ref.: A 'zöld könyvtár' mellett szóló érvek; Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról