Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Az ezredforduló szülötteinek olvasási szokásai - a nagy Library Journal felmérés (olvasóink szavazatára)

Újabb amerikai kutatás mutatja a fiatalok lankadatlan olvasási kedvét. 2014-ben a Pew Research bemutatta, hogy a 30 alattiak 88%-a olvasott el legalább egy könyvet az elmúlt évben. Addig a 30 felettieknek 79%-a. Egy 2016-os kutatás szerint pedig a fiatalok gyakrabban látogatnak könyvtárakba is. Most a Library Journal kereste a választ, hogyan és hol találnak könyveket. A 23-28 éves korosztályból 491-en töltötték ki az online kérdőívet.
A válaszadók 60%-a folyamatosan keres valami jó olvasnivalót. Csak 10% mondta, hogy egyáltalán nem érdeklik a könyvek. Azok, akik kedvtelésből is szívesen olvasnak, átlagban 11 könyvet olvastak az elmúlt évben. Csaknem a válaszadók fele szerint most többet olvasnak mint 3 éve.
A fiatalok 34%-a kölcsönöz legalább havonta könyvet a könyvtárból. 31% pedig legalább havonta vesz egyet. Legnépszerűbb beszerzőhely az Amazon, könyvárusító láncok és általános boltok. Sokan azért veszik meg inkább a könyvet, mert vágynak a megszerzésére (58%). Illetve nyugodtabban szeretnék olvasni, mint hogy a késedelmi büntetéstől féljenek (44%). További 30% szerint pedig egyszerűbb online megvenni egy könyvet.
A felmérés résztvevői közül 69%-nak van könyvtári olvasójegye. Leggyakrabban akkor kölcsönöznek, ha kinézett könyv túl drága (44%). Esetleg egy új szerzőt vagy könyvet ingyen szeretnének kipróbálni (42%). Érdekes módon, 60% meg is veszi később ugyanazt a könyvet. 77% pedig ugyanattól a szerzőtől vesz más könyeveket is. A vásárlás melletti döntést befolyásolhatja még a tartalmi kivonat (69%), borító (51%).
A fiatalok háromnegyede a papír- vagy keményborítós könyvet preferálja. Az előzetes feltevésekkel ellentétben, mindössze 41% kedveli emellett az ekönyveket is. A legfőbb érv az e-könyvek mellett, hogy éjszakai is olvashatók nagyobb megvilágítás nélkül. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról