Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az IFLA kitart a jövő évi Dubaji kongresszus mellett

Az IFLA Vezetői Testület döntése nagy vihart kavart júniusban, mikor közzétették a 2024.évi világkongresszus szervezésére jogot szerző város, Dubaj nevét.
Az Egyesült Arab Emírségekben gyenge lábakon állnak az emberi jogok, valamint a nők helye és megítélése a társadalomban távol állnak a nyugati világban megszokott normáktól. A homoszexualitás kifejezetten tiltott az országban, ezért az IFLA LMBTQ Olvasókat szolgáló szakmai csoport nem tarthatja meg szokásos rendezvényeit a helyszínen.
A tiltakozók a vélemény nyilvánítás szabadságának korlátozását és az emberi jogok megsértését kifogásolják.
A kialakult vita folytán az IFLA tagjai és önkéntesei körében külön-külön kikérte a tagság véleményét - nem kötelező jelleggel.

Az IFLA tagjainak 68%-a szavazott a jövő évi dubaji kongresszus ellen és 27% támogatta a helyszínt. A szavazók többsége Európa, Észak-, Dél- és Közép- Amerika országaiból ellenezte, míg javarészt Ázsia, Óceánia, Közel-Kelet, Észak Afrika és a Szubszaharai afrikai országok szavazói támogatták.

Az IFLA önkéntesei egy külön felkérésben adhatták le voksukat. Az önkéntesek 52%-a élt a szavazás lehetőségével, közülük 49% szavazott a tervezet ellen és 43% mellette. Az előbbihez mérten kevesebben Európa, Észak-, Közép és Dél-Amerikai országaiból szavazott ellene, míg Ázsia, Óceánia, Közel-Kelet, Észak Afrika és a Szubszaharai afrikai országok pedig támogatták a helyszínválasztást link .

Az IFLA Vezetői Testülete megerősítette, hogy a döntéssel párhuzamosan támogatja az IFLA LMBTQ+ Olvasók Szakmai Csoport munkáját, és tervezi, hogy megbeszéléseket szervez az LMBTQ+ Olvasók Szakmai Csoport képviselőivel és más érdekeltekkel, hogy megvizsgálják a 2024.évi kongresszus idejéhez köthető szakmai találkozó lehetőségét. (ref.: Somorjai noémi)


legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról