Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az IFLA sokrétű válságáról (olvasóink szavazatára)

2022. március 4-én az IFLA igazgatótanácsa úgy döntött, hogy az IFLA hágai székhelyén dolgozó munkatársak panaszai alapján szerződést bont a szervezet főtitkárával, Gerald Leitnerrel. Nem tudni, mi volt a panaszok tárgya. Kérdéses szállodai számlák és bántalmazás is felmerült. Az igazgatótanács kijelentette: nem bízik tovább Leitner vezetői stílusában, de jogi okokból nem akart kitérni a részletekre, mert Leitner elbocsátását (leghamarabb) 2022 októberében tárgyalja egy holland bíróság.

Az ismertetett cikk írója, Mikael Böök (Finnország) szerint az IFLA-hoz való lojalitás határozza meg a válság mélységének megítélését, ő pedig elkötelezett a szervezet iránt. Ezzel együtt még Leitner menesztése előtt rámutatott: az IFLA pénzének 67%-át a Bill & Melinda Gates Alapítvány (BMGF) adja az IFLA saját alapítványán keresztül, amelyből a vezetőségi tagok is részesednek, hogy elkerüljék az adófizetést. Böök sorolja Leitner érdemeit is (2016 júniusától volt főtitkár). Ettől a felsorolástól eltekintünk, mert az IFLA munkájáról, dokumentumairól a KIT olvasói is értesülhettek.

Válságos az IFLA stratégiája és tevékenysége is. Elmélyítette a válságot, illetve megosztotta a tagságot az ukrán háború. Felvetődött: az IFLA orosz tagszervezeteit ki kellene zárni a könyvtári szövetségből. Böök szerint az IFLA legutóbbi ülésén bölcsen kerülték ezt a kényes témát. Miután ő az IFLA legutóbbi, augusztus 25-én tartott éves közgyűlésén, amely az említett Out in the Open (Kint a szabadban) című eseményhez kötődött: link , nem volt jelen, ezért [általunk ismertetett] cikkében elsősorban a Svéd Könyvtáros Egyesülettől Helene Öberg és más, skandináv IFLA-tagok véleményét kiemelve az Állásfoglalás az IFLA közös értékrendjéről című Öberg-előadás alapján vázolja az alábbiakat:

Az IFLA értékrendjének közös alapjai: Értékszempontból [is] kihívás a háborúra és a konfliktusokra adott válasz. Az IFLA-nak meg kell határoznia az értékek egységét, illetve azt, hogyan lépjen fel és reagáljon háború és konfliktus esetén, bárhol is legyen az. Az IFLA mint szervezet alapértékei:
1. Átláthatóság; Ennek biztosítására a Transparency International egyértelmű ajánlásait kell követni: link ;
2. Elszámoltathatóság;
3. Feddhetetlenség.
E sorok írásakor a nukleáris háború és az ökológiai katasztrófa fenyegetése szörnyű, de a könyvtár fogalma, ténye ragyogó. Végül remélik, hogy több információval, több szemszögből elemezhetnek és [további] javaslatokat adhatnak, hogy hogyan kellene kezelni a válságot. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról