Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Az Index összeszedte az adatokat: Digitális működésre állnak át a bezárt könyvtárak

A magyar sajtó piaci szereplője végez marketingmunkát a hazai könyvtárak számára.
- A könyvtár eredetileg és a digitalizáció mai magyarországi állása miatt itthon alapvetően analóg műfaj: bármilyen triviális, be kell menni a könyvtárépületbe, le kell venni a könyvet a polcról, vagy ki kell kérni azt a raktárból, haza kell vinni, majd vissza kell vinni a kölcsönzés lejárta után az intézménybe. Pontosan ez fog most átmenetileg teljesen megváltozni azzal, hogy a könyvtárak mint helyek, vagyis nagy, szép vagy kevésbé szép épületek bezártak. Kérdés, ebben az új helyzetben
- mi lesz, ha valakinek éppen lejárt az olvasójegye, vagy vissza kellene vinnie egy könyvet a könyvtárba, esetleg meg kellene hosszabbítania a nála lévő dokumentumok kölcsönzési idejét?
- mivel fognak foglalkozni a legnagyobb könyvtárakban a dolgozók, míg zárva lesznek az épületek?
- és mekkora digitális potenciál van a hazai intézményrendszerben, hogyan tudják a könyvtárak a veszélyhelyzetben otthoni működésre átállt oktatást és egyáltalán az olvasók mindennapjait segíteni azzal, hogy a tevékenységüket áttolják a digitális szolgáltatások felé?
Merthogy a digitális működésre való átállás az egyetlen lehetséges opció a jelenlegi helyzetben, amivel a könyvtárak élni tudnak, hogy kapcsolatban maradjanak az olvasókkal.
Több intézmény máris elkezdett a honlapjára vagy a Facebook-oldalára olyan tartalmakat felpakolni, amelyek akár az otthoni menetre átállt távoktatásban lehetnek hasznosak, akár csak szimplán a továbbra is olvasni akaró embereknek jelenthetnek segítséget abban, hogy hozzájussanak újabb könyvekhez a különféle digitális polcokon.
Körbenéztünk a nagyobb könyvtáraknál, hogy mit lépnek a jelenlegi helyzetben. Vannak olyan intézmények, amelyek még csak találgatják, hogyan tudnák kihasználni az online platformokat, de vannak olyanok is, amelyek már korábban is rengeteg tartalmat tettek közzé digitálisan, és ezt most bővíteni is szeretnék. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mellett a szegedi és a kecskeméti könyvtárak kínálata a legerősebb ebből a szempontból, de több más könyvtárnak is van szabadon hozzáférhető elektronikus gyűjteménye. (A felsorolást ld. a forráslinken.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kithirlevel@gmconsulting.hu -ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról