Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az információs diszkrimináció leginkább a szegényeket sújtja

A roma származás kevésbé, a társadalmi helyzet és az iskolázottság annál jobban befolyásolja a hivatali ügyintézés sikerét - derül ki egy friss kutatásból. [Kutatók önkormányzatok számára küldtek információkérő levelet, cigány és nem cigány jellegű névvel aláírva, helyesírásilag tökéletes, illetve hibás formában.]
... meglepte a kutatókat, hogy a (vélt) társadalmi státusz jobban befolyásolta a válaszadást, mint a kérdező származása. Az adatok elemzésekor nem találtak statisztikai bizonyítékot arra, hogy a roma felhasználók kisebb eséllyel kapnak választ a hivataltól. Ugyanakkor a vélelmezett alacsony státusz szignifikánsan csökkentette a válaszadási hajlandóságot: a rossz anyagi helyzetűnek látszó feladók 25 százalékkal kisebb eséllyel kaptak választ.
"Ezt leszámítva azt tapasztaltuk, hogy nem a romákat diszkriminálják, hanem az alacsony státuszúnak vélt, iskolázatlan embereket, függetlenül azok etnikai hovatartozásától" - összegez Simonovits Bori, az ELTE kutatója.
"Ma Magyarországon az intézményes diszkrimináció nem ott kezdődik, hogy nem állnak szóba az iskolázatlanabbakkal, hanem ott, ahogyan kommunikálnak velük" - magyarázza a kutató.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról