Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az információs szegénységről

A cikk etikai nézőpontból vizsgálja az 'információs szegénység' problémáját. Meghatározása szerint az információs szegénység olyan helyzetet jelent, amelyben az egyéneknek és közösségeknek nincsenek meg a megfelelő jártasságaik, képességeik vagy anyagi eszközeik az információk hatékony eléréséhez, megértéséhez és alkalmazásához, További jellemzője az alapvető információk hiánya és a korszerűtlen információs infrastruktúra. A cikk állítja, hogy az információs szegénység komoly erkölcsi probléma, és mivel a társadalmi igazságtétel kategóriájába tartozik, az egész világon a társadalmi felelősség morális napirendjén kellene szerepelnie. A társadalmi igazságosság alapján a cikk számos erkölcsi alapelvet fogalmaz meg, amelyek irányadóul szolgálhatnak az igazságos információs társadalom megteremtését célzó társadalmi, gazdasági és politikai kezdeményezésekhez.

Hírforrás: Britz: To know or not to know: a moral reflection of information poverty. In: J.Inf.Sci. 2004/3. Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2005/1.
2005. április 06.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=az_informacios_szegenysegrol
Régebbi hírforrás(ok): Britz: To know or not to know: a moral reflection of information poverty. In: J.Inf.Sci. 2004/3. Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2005/1.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról