Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Az Instagram hírfolyama - közreadták a hírfolyam-algoritmust

Az Instagram algoritmusa a gépi tanulás segítségével a felhasználóra szabott egyedi hírfolyamot hoz létre. Ez azt jelenti, hogy még akkor is másként állhatnak össze a posztok, ha két különböző felhasználó ugyanazokat a csatornákat követi. Az összeállítás ugyanis nagyban függ attól, hogyan viselkedik a júzer az oldalon.
A beszámoló szerint alapvetően három fontos szempont van, amit a program figyelembe vesz.
- Érdeklődés: Az algoritmus megpróbálja kitalálni, mi az, ami a felhasználót érdekelheti annak a hasonló tartalmakra adott korábbi viselkedése (lájkolás, hozzászólás) alapján. A bejegyzések elemzése után a fentiek figyelembevételével dönt a megjelenítésről.
- Előzmények: Milyen arányban lájkolták vagy kommentelték a bejegyzést a közelmúltban? A friss posztok előnyt élveznek az egy hétnél régebbiekkel szemben.
- Kapcsolat: Mennyire áll közel ahhoz az emberhez, aki közzétette a bejegyzést? A rendszer nagyobb valószínűséggel jeleníti meg azon felhasználók tartalmát, akik korábban többször is reagáltak egymás fotóira (lájkokkal, kommentekkel), vagy akár be is jelölték egymást a saját fotójukon.
Ezeken az alapvetéseken túl további három fontos dologra figyel még a rendszer a rangsorolásnál:
- Milyen gyakran nyitja meg valaki az Instagramot? Az algoritmus igyekszik a legutóbbi látogatás óta született legfontosabb tartalmakat, hozzászólásokat megjeleníteni.
- Minél több csatornát követünk, az algoritmusnak annál inkább válogatnia kell a sokszínűséghez, vagyis kevesebb bejegyzés fog látszódni egy-egy profilról.
- Mennyi időt töltünk az Instagramon? Ha keveset, a rendszer igyekszik a legfontosabb dolgokat megmutatni, ha sokat, a merítés mélyebb lehet.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról