Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az internet korában a könyvtárak fontosabbak, mint valaha (olvasóink szavazatára)

2018-ban nagy felháborodást keltett egy Forbes-cikk, amely szerint az Amazonnak le kellene váltani a könyvtárakat. Ezzel adóforintokat lehetne spórolni és az Amazon részvényeseinek pénzét növelni. A cikket végül a lap visszavonta. De rámutatott, hogy miért még fontosabb korunkban a könyvtár. Nos, mert pl.: az Amazonnal ellentétben szabad hozzáférést ad az internethez, alapvető informatikai készségekhez, adatalapú műveltséghez. Ezzel ellentétben a nagyvállalatok térítésessé teszik az információhoz hozzáférést.
Például a Queens közkönyvtárában link működő Queensbridge Tech Lab egy jó példa a könyvtárak felelősségvállalására. Szabad hozzáférésű osztályterem és számítógépterem található itt. Az alapvető számítógépes ismeretek mellett a programozói, adatelemző mobilapp fejlesztői, vállalalkozói készségeket fejleszt. A programvezető Jeff Lambert szerint a hozzáférés csak a támogatással együtt ér bármit. Megmutatja, hogyan lehet hozzáférni az adatokhoz, elemezni, és ez alapján az állampolgári jogokat érvényesíteni.
Alison Macrina technológiai könyvtáros szerint az adatok biztonságban tartása is fontos. Első kézből tapasztalta milyen a megfigyelés és a rendőri jelenlét a közösségekben. Létrehozta a Library Freedom Institute szervezetet a magánélet védelmére. Hat hónapos programban tanítja meg a biztonság alapjait. Például jelszavak használatát, személyiséglopás-, csalások és átverések elleni védekezést. A program a Google, Facebook és Amazon szerepét is beleveszi, amelyek rendszeresen kiszolgáltatják a felhasználói adatokat az üzlet érdekében.
Macrina nem biztos benne, hogy a jövőben a könyvtár milyen plusz adatokat tud tárolni más intézményekkel szemben. A kapitalista rendszerben nem jelent többletértéket. Inkább a szellemi szabadságot kell kiterjeszteni a könyvtáron kívülre is. Pozitív jel, hogy a milleniumi generáció a könyvtárak legfőbb látogatója. A megbízható információforrások alapköveként tartják számon a könyvtárat. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról