Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Az IoT (a dolgok internete) - könyvtári munkát segítő felhasználási lehetőségek

Az IoT bevezetése a könyvtári területen is óriási lehetőséget jelent, a könyvtárak általa értéknövelt szolgáltatások nyújtására lesznek képesek. A könyvtárosok már jól ismerik és használják az RFID technológiát, amely hasonlít az IoT lényegéhez annyi különbséggel, hogy az IoT esetében a tárgyak (ebben az esetben a könyvek) csatlakoznak közvetlenül az internethez.
- Az IoT a könyvtári dokumentumokkal kapcsolatban olyan információkra és problémákra tud rávilágítani, mint a használati adatok vagy a félreosztás.
- Napjainkban a használók többsége rendelkezik saját okostelefonnal, és alkalmazásokat használ, ezért a könyvtáraknak elérhetővé kell tenniük a könyvtári forrásokat virtuális könyvtári kártya segítségével.
- Ezáltal olyan könyvtári térkép is hozzáférhetővé válhat, amely elkalauzolja az olvasót az adott dokumentum fizikai helyéhez.
- A kölcsönzés előtt egyéb kiegészítő információk is olvashatók, egyes honlapokról (pl. Amazonról) lehívott információk hozzákapcsolásával.
- Amennyiben a könyvtárban használják az RFID-t, akkor lehetővé válik a gyűjtemény virtuális reprezentációja.
- Az RFID chipek az olvasói kártyákba integrálásával jobban követhetővé válik az állomány forgása, és könnyebbé válhat a kölcsönzés.
- Az IoT képes lesz megmondani a felhasználóknak, hogy melyek a lejárt könyveik, mekkora késedelmi díjjal tartoznak a könyvtárnak, valamint lehetőséget nyújt ennek online kifizetésére és a könyvek visszahozatalára, sorban állás nélkül.
- Az eltűnt dokumentumok felkutatásában is nagy segítséget fog nyújtani.
A digitális okos polcok segíthetnek a kölcsönzési adatok és az internetes keresési előzmények alapján könyveket ajánlani.
A tanulmány néhány működő példát is bemutat. Az Orlandói Városi Könyvtár egy applikáción keresztül küldött híreket az olvasóknak a könyvtári ajánlatokról, programokról. Más könyvtárak arra használják az új eszközöket, hogy reklámozzák a workshopjaikat, könyvvásáraikat, vagy hogy értesítsék olvasóikat a lejárt könyvekről. (ref.: Bognár N. E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról