Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az ipari örökséget mutatja be Lettország Nemzeti Könyvtára

A könyvtárak leggyakrabban az olvasható örökség köré építik szolgáltatásaikat, úgymint irodalmi rendezvények, író-olvasó találkozók, könyvkiállítások, "olvasásnépszerűsítőnek" nevezett programok. A könyvtárak nevei is leginkább ezt a gondolkodást tükrözik: felülreprezentáltak közöttük az írókról, költőkről elnevezettek. (Üdítő kivétel, ha egy könyvtár műszaki szakemberről, orvosról, vagy gazdasági szakemberről kapja a nevét.)

A rigai nemzeti könyvtár a 100 évvel ezelőtti ipari emlékeket mutatja be a Lett Nemzeti Digitális Könyvtár aktuális kiállításán: "A lett ipar századfordulójának története". Mint a kiállítás bevezetőjében írják: van mire büszkélkedni a lett iparnak.

Figyelemre méltó, hogy a gyakran ismételt kérdések első bekezdése a "Mit tegyek, ha hibát találok?" Illetve egy további: "Hogyan tölthetem fel saját vonatkozó anyagaimat?" Úgy tűnik tehát, hogy a lett nemzeti könyvtárosok nem gondolják mindentudónak magukat, és szégyen nélkül vonják be használóikat az értékelőállításba, ahogyan arra volt Magyarországon is könyvtári 2.0-ás felbuzdulás 10-12 évvel ezelőtt. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról