Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az Ír Nemzeti Könyvtár tanul a Notre Dame és a Brazil Nemzeti Múzeum katasztrófájából és raktárat épít (olvasóink szavazatára)

Bejelentette az Ír Nemzeti Könyvtár link az új raktárát. A fókuszában a biztonság áll. Okulva a Notre Dame Katedrális és a Brazil Nemzeti Múzeum tűzesetéből. Az új raktár 4700 folyómétert képes eltárolni. A projektben 350 ezer kötetet helyeztek át a viktoriánus nyugati szárny öt emeletéről a raktárba. A gyűjtemény tartalmazza az Írországban kiadott és az írekről, Írországról írt könyveket.
Az állomány mozgatása közben felülvizsgálták az anyagokat. Megvizsgálták a tér- és erőforrás-hatékonyságot. A digitalizált, kevésbé használt és duplum példányokat küldték a külső tárolóba. Ez a legnagyobb könyvtári fejlesztés az 1890-es megnyitás óta. Azóta több Viktória-korabeli kötet is ott állt. Mindenféle környezetvédelmi ellenőrzés vagy tűzvédelem nélkül.
A párizsi és brazil esetek ráébresztették az íreket a problémára. Meg akarták növelni a könyvek biztonságát. Tettek a tűzvédelemért. Most az épület viktoriánus részlegét egy érzékeny tűzészlelő rendszer figyeli. Sürgeti a gyors emberi közbeavatkozást. A locsolók pedig csak a kijelölt területeken indulnak el.
A kormányzat 2017-ben 1,6 millió eurós támogatást adott a könyvtárfejlesztésre. A projekt még a következő két évben is tart. Magában foglalja a nyugati szárny vizsgálatát, a tervezési engedélyek felülvizsgálatát, az új publikus terek és szolgáltatások fejlesztését. A könyvtár a munkálatok alatt is nyitva marad. Igyekszik elérni, hogy a látogatók és az olvasók zavartalanul használhassák a könyvtárat a felújítás közben. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról