Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Az iskolai könyvtár jelentősége - vírusjárvány idején (olvasóink szavazatára)

Az iskolai könyvtáraknak fontos szerep jut a vírushelyzetben. Sokan kínáltak szolgáltatásokat, például távoli tanulási segítséget, élő streames könyvfelolvasást. Igyekeznek megteremteni a biztonságos körülményeket az újranyitáshoz. Több nemzetközi iskola könyvtára a vírushelyzetben is nyitva maradt. Például a berlini Brandenburg International School.
- Kölcsönzés: Kidolgozta, hogyan adhat át kölcsönzött könyveket a gyerekek szüleinek. Online ellenőrizhették könyvtári könyveiket, hosszabíthatták. Postáztak azoknak, akik nem tudtak érte bemenni.
- E-könyvek: Az e-könyv katalógust 40 százalékkal bővítették. A népszerű könyvekhez egyszerre több embernek hozzáférhető licenceket vettek. Az ekönyveknek sok előnye van járványhelyzetben. Hátránya viszont a nemzetközi iskolákban, hogy kevés nyelven hozzáférhetők.
- Tisztaság: A visszahozott könyveket legalább 72 órára karanténba tették külső helyszínen. Minden könyvet és egyéb eszközt (DVD, számológép) fertőtlenítettek. A dolgozók kesztyűt és maszkot hordanak. Bútorok átrendezésével és plexi üvegek felszerelésével kiépítették a 1,5 méter távolságot a kölcsönzőpult köré. Egyszerre csak 5 ember lehetett benn.
- Szerzői jog: A tanároknak segítettek a szabályokat betartani. Nem lehet bármilyen könyvet hangosan felolvasni és közzétenni. Csak az iskola privát platformját lehet erre használni. Legfeljebb 24 órán át elérhetők a tartalmak. Néhány kiadónak be kell olvasni a nevét, hogy engedélyt adott a közzétételre.
- Kommunikáció: be kellett építeni az új technológiákat. A diákok kérhettek információt emailen, videó- és telefonhívással. Megnőtt az adatbázisos kérések száma. Oktatástechnológiai szolgáltatókkal és tanterv-koordinátorokkal kezdtek együttműködni. Pl. hogyan lehet az olvasási szintet online nyomon követni, az angolt közvetítő nyelvként használókat támogatni.
Elterjedt tévhit szerint a könyvtár a kikapcsolódást szolgálja. Az információk felfedezését. Most a járványhelyzet rámutatott, hogy a könyvtár milyen fontos az információk elérésében. Megváltozott a diákok és a könyvtárak viszonya. Az iskolai könyvtárak remélik, hogy ez az információs szerepük a jövőben is megmarad. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról