Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Az iskolai könyvtárak szükségszerű változása (olvasóink szavazatára)

A modern iskolai könyvtárak feladata a megfelelő tanulási környezet biztosítása a diákság számára. Az elérhetőség sokban függ a tankerület és az állam támogatásától, de bizton állíthatjuk, hogy a keresési modulok és formák fejlesztése a legfontosabb.
Négy fontos trend van kialakulóban, melyek jelenléte meghatározza a könyvtár felhasználói számának növekedését.
1) Több forrás biztosítása. A diákság könnyedén válogathat a legkülönbözőbb formátumok között. Megtanulják, hogyan kell a könyvtári lehetőségeket sikeresen felhasználni, majd azokat tovább kamatoztatni a felsőoktatásban. E-könyvek, adatbázisok, fejlesztő programok mind rendelkezésükre állnak a könyvtárban.
2) Sikeresebb támogatás az osztálytermen belül. Többször kimutatták: jól felszerelt könyvtár és képzett könyvtáros esetén jobb eredményeket érnek el a diákok a teszteken, a felvételin.
3) Ugyanazért a pénzért többet nyújt a könyvtár. A költségvetés egyre kisebb. Terjed viszont a külső hozzáférés, csökkentve a könyvtár kiadásait, amellett, hogy a diákok és a tanárok kényelmesebben, bárhonnan elérhetik a könyvtárat.
4) Külső hozzáférés mellett kiterjedt könyvtárközi kapcsolat. Növelik a hozzáférést, a diákok sikeresebb felkészülését is elősegítve.
Több iskolai könyvtár megtette már az első lépéseket ebben az irányban, mikor szorosabb kapcsolatba kerültek a városi könyvtárakkal, vagy online szervezetekkel, mint a Limitless Library vagy a New York-i közkönyvtár. Ez utóbbi rendkívül fontos szerepet tölt be a tanulók felkészülésében. Fontos megtalálni az egyensúlyt az elérhetőség biztosítása, valamint a felmerülő költségek rendezése között. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról