Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az iskolai könyvtárosok küzdenek az obszcénnek tartott könyvek betiltását célzó jogszabályok ellen (olvasóink szavazatára)

Maine állam képviselője, James Libby törvényjavaslatot nyújtott be, melyben szabályozná, hogy az iskolákban milyen irodalom, oktatási anyag helyénvaló. Ezzel ellentétben mi tekinthető obszcénnek.
A javaslat ellenzői szerint az obszcén kifejezés definíciója igencsak homályos. Egy ilyen törvény bűnözővé tehetné az oktatókat. Megakadályozná a diákokat, hogy tanuljanak a világról és magukról. Az ellenzők közt tanárok, iskolai könyvtárosok, szólás szabadság aktivisták is szerepelnek.
A törvényjavaslatot vitára bocsátották, több konkrét esettel együtt. Maine-ben több iskola eltávolította a genderidentitással kapcsolatos posztereket. Kitiltották a Gender Queer című grafikus memoárt, és a pubertáskori szexuális kapcsolatot bemutató It's Perfectly Normal című művet. A könyvtárosok a kitiltások ellen is szót emeltek. Szerintük így nem biztosítható, hogy olyan könyveket ajánljanak, amire épp a diákoknak szüksége van önmaga megismeréséhez.

Korábban elvétve fordultak elő ilyen esetek Maine-ben, kb. évente egy. Míg 2022-ben már 12 kihívásos eset történt. 2023 első hónapjaiban pedig már 8 eset volt. Az Egyesült Államokban tavaly összesen 681 esetben 1651 könyv betiltása vetődött fel. Főleg faji, nemi, szexualitással és függőségekkel foglalkozó könyvek.
Az esetek mellett a Maine-hez hasonló törvényjavaslatok is terjednek az egész Egyesült Államokban. Obszcén tartalmak közé sorolják például a szexuális aktus és a genitáliák sértő ábrázolást, ha nélkülözi a művészi, irodalmi, tudományos vagy politikai hangot.

Maine képviselője szerint az obszcén kifejezés jól körülírható. Nem lesz szükség bírákra a döntésekhez. Bizonyos esetekben szerinte elég lenne csak néhány oldalt eltávolítani egy könyvből. Ha viszont egy oktató tiltott könyvet ajánlana egy diáknak, azzal 5 év börtönre és 5 ezer dollár büntetésre lenne ítélhető.
A helyzet a könyvtárosok dolgát is gátolná abban, hogy bármilyen szerintük releváns könyvet ajánlhassanak. Érvelésük szerint évekig tanulják, hogyan lehet az olvasóknak a legjobb könyvet ajánlani. Minden beszerzésüket ajánlók olvasása és körültekintő kutatómunka előzi meg. Szakmai feladataik közé tartozik olyan könyvek ajánlása, ami az olvasók világlátását tágítja. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról