Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az LMBTQ-irodalom felcímkézésére és elkülönítésére köteleznék a közkönyvtárat (olvasóink szavazatára)

Orange City 350 lakosa petícióban szólította fel a helyi közkönyvtárat. Az aláírók az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, kérdőjeles / kíváncsi [a forrásban: questioning, de fel szokták oldani queer-nek is (szerk.)] témájú irodalmak felcímkézését és elkülönítését követelik. A felhasználók azt szeretnék, ha az online anyagokat és a beszerzéseket a könyvtár nyilvános szavazórendszerben szavaztatná meg. Mondván, ezzel megakadályozhatná a hasonló tartalmak terjedését is.
A Sioux megyei város, Orange City Iowán belül a legkonzervatívabb. Először egy igazgatósági ülésen merült fel: "a könyvtár miért költi a város pénzét morálisan megkérdőjelezhető irodalmakra, és amellyel nem a teljes közösség ért egyet." A 63 ezres gyűjteményből 168 tételt azonosítottak LGBTQ témakörben.
A petíciót egy helyi főiskola adjunktusa és a könyvtár igazgatósági tagja nyújtotta be februárban "A közösség értékeinek megőrzése a közkönyvtárunkban" címmel. A keresztény értékrend megőrzésére hivatkozott. A petíció nagyjából 350 aláírást szerzett, de csak ezer felett osztanák meg a könyvtárral és a városi tanáccsal. Egy konzervatív szervezet is felkarolta az ügyet. Minden házba felbujtó szórólapot küldött, amely a petíció aláírására buzdított. Biblia üzeneteket, statisztikákat tartalmazott az LMBTQ tagjairól.
Az aláírásgyűjtést elindító adjunktus végül úgy döntött, hogy lezárja az petíciót. Kijelentette, hogy nem tud azonosulni ezzel a fajta retorikával és viselkedéssel. Nem szeretné, ha ennek következtében írnák alá a lakosok a kérvényt. Hozzátette, hogy nem a könyvek teljes kitiltását szeretné a könyvtárból. Hanem átláthatóságot, és egy olyan rendszert, ahol a közösség tagjai megszavazhatják milyen irodalmat szeretnének a könyvtárban látni. A könyvtár igazgatósága kijelentette, hogy nem szeretne könyveket kitiltani. Az intellektuális szabadság alapjait vallja. "Nem illegális Iowában melegnek lenni. Az LGBT tagjainak is jog van hozzáférni a könyvtári anyagokhoz (...)" Nem távolít el személyek vagy csoportok ellenérzése miatt dokumentumot. A közösség véleményét azonban szívesen meghallgatja. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról