Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az mesterséges intelligencia nem ember, de ugyanúgy hibázik

Az MI tehát Szabó Péter, a magyar Microsoft ügyvezető igazgatója szerint is egyértelműen hasznos társ lehet a mindennapokban, amellett azonban nem lehet elmenni, hogy ma még gyakran hibázik. A Bard és a Bing már a bemutatóikon osztottak meg téves infókat, és valószínűleg mindenki találkozott már személyesen is pontatlanságokkal vagy akár konkrét hazugságokkal is, aki használta a ChatGPT-t az elmúlt hónapokban. Ez a nagy nyelvi modellek (LLM, large language model) egyik legégetőbb problémája, és bár a hibázás a tanulási folyamat része, ettől még mindig kellemetlen, és nemcsak a hasznosságot, hanem a bizalmat is könnyen erodálhatja.

Szabó szerint emiatt valóban sok kritika éri a rendszereket, szeretik kipécézni az emberek, hogy ha rossz, hibás választ ad vagy hazudik az MI. Ő sokszor unfairnek tartja, hogy azt várjuk, hogy ha már gép, adjon egzakt választ valamire, amire nemhogy egzakt válasz nincs, de egy spektrumon mozgó vélemények katyvaszából kéne, hogy mondjon valamit. Szerinte ahogy az idő halad, és tanulnak a modellek, egyre jobbak lesznek a már most sem rossz válaszok, de szerinte ha már intelligenciának nevezzük őket, akkor egy kicsit tekintsünk rájuk úgy, mint egy emberre, aki ha elkezd egy új munkakört, az első pár hónapban nem ő lesz a legjobb, hibázni fog, akkor is, ha nagyon okos.

"Ha a haveromat megkérdezem valamiről, hogy melyik a legjobb söröző Budapesten, és ő mond valamit, azt mint vélemény elhiszem, még lehet, hogy ki is próbálom, de nem biztos, hogy abban a pillanatban, hogy ezt kimondta, fekete-fehér ténynek veszem, hogy márpedig akkor ez az, hiszen nincs róla statisztikám" - hozott fel egy példát Szabó, hozzátéve, hogy a szöveggenerátorok bizonyosan hibáznak, nem is biztos, hogy a legjobb választ adják, de ahhoz kellően jót, hogy az emberek hasznos segítséget kapjanak ahhoz, amit keresnek. Ettől még persze ellenőrizni kell a választ, meg kell nézni más forrást is, ami nemcsak az MI-hez, hanem a hírfogyasztáshoz is releváns tanács.

-Én személy szerint most is úgy állok hozzá, hogy néha használom a ChatGPT-t, például egy prezentációra vagy beszédre való felkészüléskor. Az biztos, hogy nem fogadom el feltétel nélkül és olvasom ott fel egyből, de vannak azok az esetek, amikor abban a rövid időben kellően jó a válasz ahhoz, hogy azzal tovább tudjak lépni. Persze kicsit megfűszerezem, hozzáírok, kiveszek, kitörlök ezt-azt, de olyan jó alapot ad, ami egy egyórás munkát le tud húsz percre rövidíteni, és szerintem a minőséget nem is biztos, hogy rontja, sőt, javítja.


Ha nagyon sok időm van gondolkodni valamin, akkor fellistázok tíz-húsz gondolatot, kidobálom, ami mégsem kell, de önmagában ez a listázás eltart órákig vagy napokig - nem jut semmi jó az eszembe, fene egye meg, akkor megkérdezek kollégákat. A ChatGPT-vel volt ilyen élményem, hogy megkérdeztem tőle, szerinte milyen pontokat kellene érinteni a téma kapcsán, és olyanokat is felhozott, amire én nem gondoltam, és azt mondtam, hogy hú, ez jó gondolat. És azon viszont elindultam, utána abba már én tettem bele a saját gondolataimat, de szerintem egy nagyon jó alapot ad, és segíti a mindennapi létet. - foglalta össze Szabó.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról