Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az olvasó nem a könyvtár honlapján kezdi!

Az OCLC blogban idézett jelentése a könyvtárak imázsát taglalja (Perceptions of Libraries, 2010: Context and Community). Az olvasók nulla százaléka kezdi információ-keresését a könyvtár honlapján.
A szerző szerint ezzel semmi probléma nincs. A könyvtár honlapja egyszerűen nem alkalmas az általános információ-keresési igények kielégítésére. A katalógushoz és adatbázisokhoz vezető linkek, a nyitvatartási idő és a helyszínek mind szerepelnek a honlapon, de az információra kíváncsi felhasználó nem innen indul keresőútjára. Sokkal jobban adja magát erre webes böngészők vagy a wikipédia. Régen a könyvtárosok titka volt az információ lelőhelye, ma szinte minden megtalálható az interneten.
Hogy ezek után mire jó a könyvtár honlapja, az a könyvtáron múlik. A jó könyvtári honlap a helyes információforrás felé terel (katalógus, adatbázisok, helyi szervezetek), elmondja, hogy a könyvtárosok miben és hogyan tudnak segíteni, hogyan teszik értékesebbé a találatot vagy növelik a használói élményt blogjaikkal, megjegyzéseikkel, könyvtári eseményekkel, helyet adva a szokásos tudnivalóknak a nyitva tartásról és a kölcsönzési szabályokról. Ha a felhasználó a jobbnál jobb információforrások között elbizonytalanodik, összezavarodik, a könyvtáros segíthet újraértelmezni keresését és kiterjeszteni a kiinduló stratégiát. (ref.: HWJ)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról