Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az önkéntesek munkája gazdagítja a könyvtárakat - így csinálják Drezdában

A Drezdai Városi Könyvtár link sok éve alkalmaz önkénteseket. Tapasztalataik alapján úgy vélik, hogy ez gazdagítja mind az intézmény, mind a résztvevők életét. Az 1990-es évek politikai változásait követően felülvizsgálták és módszeresen átszervezték az önkéntesek foglalkoztatását. Az utóbbi években zajló négy átfogó programban a könyvtár 320, ingyenesen foglalkoztatott önkéntese jelentős szerepet vállalt.
Az önkéntesek munkáját a városi könyvtár szervezi, a felmerülő kiadásokat pedig a költségvetéséből fedezik. Az önkéntesek tevékenységének támogatására százfőnként egy könyvtári munkatársat alkalmaznak. A könyvtár az egyes projektekhez megfelelő forrásokkal és kompetenciákkal rendelkező partnereket keres. Az együttműködés feltételeit szerződésben rögzítik. A könyvtári önkéntes munkára jelentkező érdeklődőket esetenként más területekre is átirányítják. Felvételük interjúval kezdődik, szerződést kötnek velük, tevékenységüket figyelemmel kísérik. Megfelelő alapképzést is kapnak (beszédtechnika, az új gyermekirodalom bemutatása). Az önkéntesek munkáját igyekeznek elismerni: közös látogatást szerveznek számukra könyvkiállításokra, múzeumokba, színházi előadásokra. A nyár folyamán és karácsonykor egy-egy közös vacsorán látják őket vendégül, amelyhez kulturális program is csatlakozik.
A szászországi könyvtárak 60%-ában működnek önkéntes segítők. Az önkénteseket nem alkalmazó könyvtárak 48%-a panaszkodott arról, hogy nincs elegendő személyzete. Az önkéntesek főként az olvasásnépszerűsítésben, a rendezvények szervezésében, az olvasótermi felügyeletben, a házhoz szállításban, az iskolai könyvtárak támogatásában, az integrációs kezdeményezésekben vesznek részt.
Az önkéntes programok sikerességéhez a következők szükségesek: az önkénteseknek kielégítő, értelmes, a könyvtár fő tevékenységeihez kapcsolódó feladatokat kell adni; irányításuk legyen beágyazva a könyvtár struktúrájába; álljon rendelkezésre egy munkatárs, akivel konzultálhatnak; gondoskodni kell a megfelelő munkajogi-alkalmazási feltételekről. Fontos, hogy az önkéntesek megfelelő képzésben és elismerésben részesüljenek. A sikeres munka kulcselemei a célszerű pénzügyi és szervezeti megoldások és a biztonságos tervezés. (Az önkéntesek munkája gazdagítja a könyvtárakat; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról