Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az önkormányzat és a politika is felismerte a könyvtár új értékét

Nem meglepő felállás, ha az önkormányzat feladatokat ad és teljesítést vár el az általa fenntartott intézményektől. Makkai-Deuten Réka a Hágai Városi Könyvtár link gyakorlata kapcsán a Felelős gazdasági, ügyviteli döntések - könyvtári támogatással c. OSZK-MIBE konferencián ennél összetettebb együttműködésről számolt be.
- Az önkormányzat, esetünkben például explicite elvárja a funkcionális analfabetizmus csökkentését. Ennek fejében támogatják is anyagilag a könyvtárat. Az önkormányzat sok más intézménye számára is megvásárolta az Oefenen.nl oktatás portál (ld.: link ) szolgáltatásait - amelyek így a könyvtár partnerei a rendszerben. (Mint korábban írtuk, a közkönyvtárak számára a Királyi Könyvtár fizeti elő a rendszert).

Az együttműködés egy funkcionális példája: az önkormányzat fenntart egy pénzügyekben segítő részleget azoknak, akik adósságot halmoztak fel. Kurzusokat is szerveznek az optimális családi gazdálkodásról, segítve az embereket, hogy ne essenek újból adósságba. Ezeket a képzéseket nálunk, a könyvtárban tartják.

A rászorulók problémáikkal a könyvtárat keresik meg, mert az önkormányzatnak nincsenek erre vonatkozó tájékoztatási pontjaik. Ezért jönnek hozzánk, ha bizonytalanok egy űrlap kitöltésében, vagy mikor a weben kell egy illetékestől időpontot kérni, vagy éppen adóbevallást készíteni. Ugyanis tudják, hogy a könyvtár az a hely, ahol megbízható információhoz jutnak, nem csapják be őket, nem élnek vissza a helyzetükkel. Ez könyvtári előny, mi pedig ezt felismertük az utóbbi 10 évben és léptünk is, hogy átalakuljunk olyan hellyé, hogy befogadhassuk az ilyen kérdéseket is.

A politika is felismerte a helyzetet, hogy a könyvtár tud segíteni (melyet teljesítményadatokkal igazol a Királyi Könyvtár), és ezért támogatnak bennünket e szerepünk erősítésében - zárta előadását Makkai-Deuten Réka.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról