Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Az Oodi tükrözi a világon a legjobban olvasó finnek látásmódját (olvasóink szavazatára)

Helsinki új könyvtára, az Oodi ötvözi az olvasást, a készségfejlesztést és a kikapcsolódást. A 650 ezer fős város 36 könyvtárral rendelkezik. A lakók a könyvtárakat a második legfontosabb közszolgáltatásnak tartják - az első a vízivás.
Finnországban a törvény szerint minden községnek rendelkeznie kell könyvtárral. Így 853 található az országban. Eközben az Egyesült Királyságban egyre csak fogy a számuk. Csak 2016-ban a britek 105 könyvtárat zártak be. Egy átlagos finn évente több mint 9-szer megy könyvtárba (míg a britek egy évben 3,5-szer). Nagyjából 15 tételt kölcsönöz. Például 2017-ben 50 millió könyvtárlátogatás volz az országban. Az online szolgáltatások használata évi 40%-kal nő. Az elismert iskolarendszer és a fejlett közkönyvtári rendszer a finneket a legműveltebb nemzetté teszi.
A finnek imádják a könyvtárakat. Az Oodi a finn függetlenség 100. évfordulóját jelképezi. Az építkezés 3 éven keresztül tartott. Végül 2018. december 5-én nyitották ki. Hatalmas tömeg gyűlt össze és nagy visszhangot kapott Twitteren is a megnyitó. Napi 10 ezer látogatót várnak a könyvtárba. Nem azért épült, mert a finnek hiányt szenvednének könyvtárakban. Hanem mert a nemzeti identitásuk egyik szimbóluma.
Az Oodi nem egy hagyományos könyvtár. Összesen 100 ezer könyv található benne. Ez a 10 ezer négyzetméteres méretéhez viszonyítva nem nagy szám. Valójában csak a harmadik emelete szól olvasásról. Az első emeleten mozi, többfunkciós terem és étterem található. A második emeletet a készségfejlesztésnek tartják fenn. A látogatók 3D nyomtatót, varrógépet használhatnak. Zenei berendezéseket kölcsönözhetnek vagy stúdiókat is kibérelhetnek. Kisebb összegért közösségi tér kis konyhával is bérelhető. Mindegyik emeletnek más karaktere van, de mind céllal épült. Megkérdezték az embereket is, mit szeretnének.
A költségvetés 7-8 millió euró lesz egy évben. Ez a Helsinkiben működő könyvtárak költségvetésének negyedét teszi ki. Új könyvtárost nem vettek fel, hanem 50 főt más könyvtárból csoportosítottak át. A munkájukat több robot támogatja - válogatják és visszaviszik a könyveket. Az elképzelés szerint a könyvtár a demokrácia védelmét szimbolizálja. Mindenki megérdemli az ingyenes hozzájutást a tudáshoz, kultúrához, terekhez, szépséghez. Sok embert egy tető alá hoz. Egy nyílt platform, amelyet mindenki a saját elképzeléseinek megfelelően tölthet be. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról