Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az Opera böngésző össze tudja foglalni a weboldalak tartalmát

Az Opera Aria nevű, böngészőbe épített mesterséges intelligencia terméke mostantól Androidon is képes szöveges weboldalakat összefoglalni. Az eszköz tömöríti a hírcikkek tartalmát, a blogbejegyzéseket vagy kutatási cikkeket egy rövid írásba, jellemzően egy képernyőnyi hosszba. A ma bejelentett új funkció segíthet a felhasználóknak gyorsan megérteni egy témát és kiemelni a fontos részleteket. Használatához egy tetszőleges szöveges weboldalon az Opera Android böngésző jobb felső sarkában lévő három pontra koppintva ki kell választani az Aria ikon melletti "Summarize" opciót. Ezután egy Aria csevegőablak fog felbukkanni a kért összefoglalóval. A funkció eléréséhez természetesen az Opera for Android legújabb verziója kell, és be kell hozzá jelentkezni egy Opera-fiókba, vagy ha nincs, regisztrálni kell egyet.

Az Aria tavaly indult el, és úgy működik, mint bármely más MI asszisztens: chatbot-szerű felülete van, amely a kérdésekre az interneten való keresés alternatívájaként válaszol. Az Opera a bevezetése óta folyamatosan fejleszti az Aria-t, és az AI Feature Drops Programon keresztül bővíti a funkcionalitását, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy korai hozzáférést kapjanak további MI funkciókhoz. Szintén újdonság, hogy az MI a böngésző parancssorából is elérhető, a "CTRL +" kombinációt lenyomva is feltehetők kérdések, és egyből ott kapjuk meg a válaszokat is. Hosszabb társalgásnál érdemes a continue in chat (folytatás a csevegésben) gombra kattintani, és ilyenkor a beszélgetés az oldalsávba megy át.

Legutóbb az Opera azzal a képességgel frissítette az Aria-t, hogy a Google Imagen2 segítségével képeket generáljon, de a szöveges válaszokat már képes hangosan is felolvasni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról