Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az Országgyűlés Könyvtáráért végzett munkáért kapott kitüntetést Kokas Károly

Az Országgyűlési Könyvtár legnagyobb elismerését nyerte el a tavalyi év végén Kokas Károly, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának főigazgató-helyettese. Javaslatai révén felpezsdült az élet a fejlődésében a múlt században megrekedt intézményben.
Kövér László, az Ország­gyűlés elnöke 2012-ben kez­­deményezte egy háromta­­gú bizottság felállítását az Országgyűlési Könyvtár át­­alakítása céljából, amelynek vezető könyvtári-informatikai szakembere Kokas Károly volt. A SZTE Klebelsberg Könyvtár informatikai főigazgató-helyettese 1983 óta tevékenykedik az egyetemi könyvtár berkeiben, 2004 óta vezető beosztásban. A parlamenti könyvtár felvirágoztatásáért végzett, odaadó munkájáért tavaly novemberben az Országgyűlési Könyvtár egykori igazgatójáról elnevezett Nagy Miklós-díjjal tüntették ki.
Elmondta, az Országgyűlési Könyvtár reformja felettébb időszerű volt már a 2010-es évek elején.
- A parlamenti könyvtárak mindenekelőtt a képviselők munkáját hivatottak könnyíteni szerte a világon. A hazai azonban egy olyan karriert futott be a 20. században, amely során elég jelentős nyilvános könyvtárrá is vált. A jogtudó értelmiség és egyetemi hallgatóság is birtokba vette. Az évtizedek során azonban számuk folyamatosan csökkent. A parlamenti munka kiszorította az olvasókat, nem törekedtek kiszolgálásukra, kényelmükre, az állomány frissítésére, konferenciák szervezésére. Kövér László ezen szeretett volna változtatni - magyarázta a könyvtáros.
A bizottság összes javaslatát elfogadta az Országgyűlés, az átalakulás néhány év alatt hiánytalanul lezajlott.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról