Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az orvoslás (/könyvtári szolgáltatás) legkihasználatlanabb erőforrása maga a beteg (/használó)

Meskó Bertalan, orvosijövő-kutató: A digitális egészségügy alapvetően nem technikai, hanem kulturális forradalom, amelyben a hierarchikus viszony partnerivé válik. Az orvoslás legkihasználatlanabb erőforrása maga a beteg, akit partnerré kell tenni, hogy menedzselje a saját egészségét és betegségét, hiszen ő ismeri leginkább magát, ő tud a legtöbbet tenni az egészségéért, betegség esetén ő érzi a tüneteket, és végül ő érdekelt leginkább a gyógyulásban.
HVG: Ön nyilván őrületbe kergeti az orvosait, hiszen maga is orvos és a technika megszállottja, de egy tanulatlan, szegénységben élő emberből hogy lesz e-páciens?
MB: Nem arról van szó, hogy mindenki e-páciens legyen. Lesznek, akik eztán is úgy néznek az egészségügyre, hogy az oldja meg gyorsan és hatékonyan a bajukat, nekik legfeljebb csak a tablettát kelljen bevenniük. Ma ehhez minden joguk megvan. De egyre többen lesznek, akik - mint én - tudják, hogy csak az orvosukkal közös erőfeszítéssel képesek megőrizni az egészségüket. Nekem szerencsére olyan háziorvosom van, aki partner ebben, akivel együtt tanuljuk az új technológiákat, de ezeket az adatokat gyakran nem lehet beilleszteni a mai rendszerbe, az online konzultációkat nem tudják elszámolni az orvosok. Pedig rengeteg energiát, időt, pénzt spórolunk meg, ha csak átküldök egy adatsort - például az okosórával mért pulzusomról - az orvosnak egy konkrét kérdéssel, amire ő egy perc alatt válaszol, hogy van-e teendő vele, vagy sem. Ez sem pénzkérdés.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról