Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az OSZK nem propagál LMBTQ-könyveket, és korlátozásáról sem beszél

Nemcsak a könyvesboltokat érintheti az LMBTQ-témájú könyvek lefóliázása, hanem a könyvtárakat is. Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) az Index megkeresésére jelezte: nem propagál LMBTQ-könyveket, de az továbbra sem egyértelmű, hogy miként kívánja a törvényt, amely a fóliázást is előírja, végrehajtani.

Megkeresésünkre az alábbi szöveget küldték, amely csupán a törvényt idézi fel, a feltett kérdéseinkre nem ad választ.

"Tájékoztatjuk, hogy a gyermekvédelmi törvény célja a gyermekek védelme az LMBTQ-propagandától, a jogszabály a könyvkiadókra és -kereskedőkre terjed ki. A jogszabály korlátozza a gyermekeknek szóló olyan könyvek propagálását és hozzáférhetőségét, amely a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homoszexualitást népszerűsíti, illetve a szexualitást öncélúan ábrázolja. Az OSZK nem propagál LMBTQ-könyveket."

Ebből arra következtetünk, hogy az OSZK bár nem propagál LMBTQ-könyveket, azok hozzáférhetőségét mégsem korlátozza. Mindenesetre újra megkértük az OSZK-t, pontosítsák, hogyan érik el, "mi az az eszköz, amellyel nem propagálják az LMBTQ-könyveket"?

Amint megjön a válasz, cikkünket frissítjük. Az ügyben hetekkel ezelőtt a Kulturális Dolgozók Független Szakszervezetét és a Magyar Könyvtárosok Egyesületét is megkerestük, amint válasz érkezik, közöljük.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról