Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az új helyzethez alkalmazkodás 3 lépése - melyikben vagytok?

1. Hagyományos tevékenység, hagyományos eszközök
2. Hagyományos tevékenység, új eszközökkel
3. Új tevékenység, új eszközökkel
Az első pontot nyilván nem kell magyarázni: legyen pl. könyvek kölcsönzése a fizikai térben, vagy leltározás. A következő, mondjuk, hogy ugyanazt végezzük, de elektronikusan kölcsönzünk, leltározunk. A harmadik lépcső, amikor elektronikus dokumentumokat kölcsönzünk, vagy éppen csak elektronikusan létező ajánlólistákat állítunk össze, vagy állományegészség-vizsgálatot végzünk. Mindebből nem feltétlenül következik, hogy a harmadik szinten eleve feleslegessé válik a korábbi tevékenységek. De az igen, hogy a harmadik szintű tevékenységek nem működhetnének az azt megelőző feltételek között. A gyakorlatban általában együtt él a három forma.
A mai helyzetben a harmadik szint lehet pl. a használóknak, home office-ből nyújtott chat-szolgáltatás, vagy online együtténeklés, amely nem is közvetlenül referensz-szolgáltatás, hanem szociális-rekreációs célú: hogy idős emberek ne érezzék egyedül magukat, vagy a szülők ideiglenes tehermentesítése.
Az ügyes könyvtáros persze a csevegésben "keresztértékesíthet" is, ha beszélgetőpartnerének online vagy később fizikailag igénybe vehető könyvtári szolgáltatást kínál. (Keresztértékesítés: egy szolgáltatás nyújtása esetén egy másik szolgáltatás igénybevételét idézi elő.)
Érdekes kérdés, hogy a szükséghelyzet múlásával mely új szolgáltatások válnak annyira be, hogy azok beépülnek a könyvtár kínálatába... (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról