Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Az új MOKKA -- Erre vártunk! Erre vártunk?

Már böngészhető az új MOKKA [ link ].
No végre! Szemre kellemes az indító lap -- halvány színek, logikus elrendezés, jó tagolás, jól olvasható betűk, akadálymentes változat és angol nyelvű megjeleníthetőség, regisztráció a címkézni kívánó olvasóknak.
S mit tud? A kereső felület(ek) akár a régi Mokkában -- ami több, az összetett keresésnél az új mező hozzáadása. A rekordok fájlformátuma pedig eggyel bővült: a RIS-formátummal, amelyet át lehet emelni RefWorks felé.
A lelőhelyeket itt forrásoknak nevezik -- és az eddig kipróbáltak esetében ha erre kattintok, azonnal az adott könyvtár katalógusának a mű példányát is mutató helyén találom magamat. Azt nem értem, mit jelent a könyvtár neve melletti zöld háromszög ('mutat') felirattal, mivel ha erre kattintok, a könyvtár neve alatt az olvasható mindig: nincsenek példányadatok. (Pedig hát, amint az előbb írtam, vannak.) Talán itt lehet majd átlépni az ODR-be? Mert egyelőre az integrált adatbázisnak, az ODR-funkciónak nyomát sem látom!
A letöltési módok a Huntéka katalógusaiban azonos választékkal szerepelnek. De jó lenne, ha ISBD-formátum is lenne köztük!!! (Persze nincs.)
Visszatérve a keresésre: ha az űrlap szerző és tárgyszó rovatába kezdem írni a keresett szót, azonnal fölkínálja -- az előfordulások számát is megjelölve a lehetséges formákat (akár a Google-nál).
A találatoknál viszont nem tehetem meg, hogy az összest vagy az adott oldalon megjelenő összes találatot megjelöljem (legalábbis nem találtam hozzá jelet). Természetesen adott a rendezés lehetősége négyféleképpen, és sok találat esetében itt már kijelölhetem, az oldalak közül melyikre szeretnék ugrani.
A duplumszűrést azonban szerintem nem tudták megoldani -- több keresésnél is ugyanazon mű ugyanazon kiadása többször is szerepel találatként!
S hol kapcsolódnak az adatbázishoz majd az antikváriumok, könyvesboltok linkjei, könyvismertetései?
De ami a vesszőparipám: a Köztaurusz hogyan épült be az adatbázisba? és a Relex-funkció azaz a tezauruszkezelés???
Olyan, mintha félkész állapotban lenne az adatbázis.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kithirlevel@gmconsulting.hu -ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról