Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az USA iskolai könyvtárosainak feladatai a Covid második hullámában (olvasóink szavazatára)

Az SLJ könyvtári magazin kérdőívet töltetett ki ősszel az amerikai iskolai könyvtárosokkal a járvány hatásai kapcsán. A kérdéssort 759 fő töltötte ki. Sokan féltek a munkahelyük elvesztésétől, de a visszajelzések szerint meg tudták tartani pozícióikat. Csak 7% munkáját érintette a pandémia negatívan. A többség részt vett a digitális eszközök kiosztásában, könyvszállításban, leadott rendelések előkészítésében. Szorosabb lett a kapcsolatuk a diákokkal, jobban együttműködtek a kollégákkal. A kapcsolatok fontosabbak lettek, 41% érzett valamilyen érzelmi problémát a karantén miatt, pl. félelmet, magányt. A diákok is depresszívebbnek tűntek, és kevésbé tudtak koncentrálni. Nekik is próbáltak segíteni az online kapcsolatépítésben.
Az iskolabezárástól függetlenül a könyvtárak 40%-a továbbra is nyitva tartott. Ezzel is mutatták, hogy a diákokat továbbra is várják. A korábbi szolgáltatások átdolgozása viszont nem elég. A hozzáférhetőséget mindenhogy biztosítani kell.
- A diákok hozzáférése a keresett művekhez továbbra is az elsődleges. Meg kell oldani a folyamatos kölcsönzésüket. Plusz fel kell kelteni az érdeklődést az e-könyvek iránt, pl. könyves vakrandival.
- Megoszthatók könyvajánlók is online könyvespolcokon, pl. Schoology rendszeren keresztül. Van olyan könyvtáros, akinek az e-könyv igények teljesítése a feladata.
- YouTube csatornákon is megoszthatók oktatási információk, pl. tutorial az e-book használatról, könyvtáros felolvashat a kedvenc könyveiből.
- A könyvtárosok kedvenc alkalmazásai távmunkában: Bitmoji, Canvas, Flipgrid, Google Classroom, Padlet, Socrative, Schoology, SeeSaw, Sora, Zoom. Mindenki digitálisan felkészültebbnek érzi magát. Az új modell viszont néha megterhelő, túl sok az információ és kevés az idő gyakorlásra.
- Sokaknak főleg technológiai támogatásból áll a munkája. Másokat bevonnak az aktuális munkákba, pl. lázmérés, betegek helyettesítése. Eközben a könyvtárak költségvetését csökkentették, néhol teljesen elvették. Az optimista könyvtárosok szerint a most megtanult rugalmasság, új készségek a COVID utáni időszakban is segíteni fogják a könyvtárosokat. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról