Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az USA legjobb kiskönyvtára, 2023 - 4. Felkeltették a tinédzserek érdeklődését

A tinédzserek számára nehéz programot szervezni, Winlockék találtak néhány egyedi - és játékos - módot arra, hogy felkeltse a figyelmüket. A Nerf háborúkat (melyet habszivacs lövedékeket használó játékfegyverekkel játszanak), a könyvtár zárása után tartanak, különösen népszerűek voltak. "Imádják" - mondja Winlock. "Másnap az emberek bejönnek kölcsönözni és mondják: 'Nézd, találtam ezt a Nerf labdát a polcok mögött.'" A tinédzsereknek szóló játékrendezvények is népszerűek, valamint a parkban vetített filmek. A könyvtár befektetett kerti játékokba, pickleball felszerelésekbe (mely lényegében a tenisz, a tollaslabda és az asztalitenisz keresztezése) és röplabda szettekbe. A filmek a közeli parkban játékokkal kezdődnek. Még a tinédzsereket is vonzzák, akik általában elkerülik a családi programokat - mondják a könyvtár látogatói.

A könyvtárosok észrevették, hogy néhány a tinédzsernek alapvető életvezetési készségekre van szüksége. "Az egyik legnagyobb probléma a higiénia volt" - jegyzi meg Mikalah Lee tájékoztató könyvtáros, "főzőprogramokat szerveztünk, de nem tudtak egy olyan egyszerű dologgal megbirkózni, mint a recept értelmezése." A tinédzsereknek nincsenek a középiskolában egészségügyi vagy háztartási iskolai órái, és a gyakran nagyon leterhelt szülőknek sincs kapacitásuk a hiányosságok pótlására. "2012 októberében kezdtük a főzés és higiénia oktatását" - mondja Lee. "Az év végére már látványos volt a változás." A programra mára már külső táplálkozási előadó is jön a megyétől.

Az elmúlt években a könyvtár ifjúsági elérési lehetőségei meghaladták a korábban elképzelteket. "Voltak olyan tinédzserek is, akik bajba kerültek, és végül itt végezték közösségi szolgálatukat" - mondja Winlock. "Közülük kettőt a Page Könyvtár végső fel is vett munkatársnak, mert jó munkát végeztek. Volt olyan is, aki néhány évig dolgozott a gyermekrészlegen, majd Phoenixba költözött és ott dolgozott egy könyvtárban" - mondja. "Egy másik alkalmazott most egy másik iskolai kerület könyvtárosa." (ref.: ChatGPT, MG)

A sorozat előző része: link .

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról